Artiest

Tom Jones - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Tom Jones
Nog voordat hij wereldberoemd zou worden, werd hij in Wales al ‘Tiger Tom’ genoemd. In januari 1965 stapte een nieuwe Britse ster vol overtuiging in het spotlicht: Tom Jones. De jonge Tom viel vooral op door zijn krachtige stemgeluid en sexy uitstraling. Ruim 45 jaar later is Tom Jones een wereldster van formaat, wiens geweldige charme en voorkomen nog steeds menig vrouwenhart sneller doet kloppen.

Playboys

Tom Jones wordt op 7 juni 1940 geboren als Thomas Jones Woodward in Trefforest, een klein dorpje in Wales. Tom groeit op in een mijnwerkersgezin. Op twaalfjarige leeftijd krijgt hij tuberculose waardoor hij ruim twee jaar ziek thuis zit. Tom noemt het nog steeds de slechtste periode uit zijn leven. De zieke Tom luistert heel veel naar muziek. Eenmaal genezen verklaard gaat hij naar de middelbare school. Daar ontmoet Tom zijn grote liefde Melinda Trenchard, met wie hij in maart 1957 op 16-jarige leeftijd in het huwelijk treedt. Een maand na het huwelijk wordt hun enige zoon Mark geboren. Om de kost te verdienen voor zijn jonge gezin werkt Tom overdag als bouwvakker. ’s Avonds schnabbelt hij als drummer en zanger in de plaatselijke kroegen en clubs. Hij richt z’n eigen bandje The Playboys op. In 1963 wordt Tom gevraagd zanger te worden in een ander bandje. Als Tommy Scott & The Senators maakt hij vervolgens furore in Wales. Fanatieke fans bezorgen hem de bijnaam Tiger Tom. De befaamde producer Joe Meek neemt zelfs enkele demo’s op met Tommy Scott & The Senators, overigens zonder dat dit tot enig succes leidt.

Sandie Shaw

Tijdens één van de optredens met Tommy Scott & The Senators wordt Tom per toeval ontdekt door Gordon Mills. Deze man zal later ook Engelbert Humperdinck en Gilbert O’Sullivan onder zijn hoede nemen. Mills wordt manager van Tom en raadt hem aan zijn naam te veranderen in Tom Jones, naar de razend populaire avonturenfilm die dan in de Britse bioscopen draait. Mills heeft nog een liedje klaarliggen dat hij eigenlijk heeft geschreven voor Sandie Shaw. Maar het zangeresje wijst het nummer af omdat zij het niet goed genoeg voor haar vindt. Dus mag Tom het liedje 'It’s Not Unusual' inzingen. Met veel succes want in februari 1965 scoort hij er zijn eerste Britse nummer 1-hit mee. Opeens is Tom een veelbelovende ster die door kenners een grote toekomst wordt voorspeld. Die voorspelling klopt helemaal want nog datzelfde jaar staat Tom in het voorprogramma van de Rolling Stones en vertolkt hij het titelstuk van de James Bond-film Thunderball.

Seksbom

Tom vervolgt het succes met grote hits als 'What’s New Pussycat', 'Green Green Grass Of Home', 'Detroit City' en 'Delilah', die ook in de rest van de wereld hoog in de hitlijsten belanden. Toms sexy uitstraling, suggestieve heupbewegingen en enorme populariteit kunnen wedijveren met die van Elvis Presley. Wanneer ‘casanova’ Tom optreedt in Las Vegas raakt hij bevriend met Elvis, een vriendschap die voortduurt tot Presleys dood in 1977. Gedurende de jaren zestig en zeventig vermaakt Tom zijn publiek met eigen tv-shows en spectaculaire theaterconcerten. In 1988 scoort hij zijn zoveelste wereldhit met het van Prince geleende 'Kiss'. Door zijn samenwerking met onder anderen Van Morrison, Procol Harum en de stripfiguren The Simpsons blijft Toms populariteit ook in de jaren negentig ongekend groot. Rond de eeuwwisseling levert Tom met de cd Reload zelfs z’n best verkochte album aller tijden af. De hiervan afkomstige single 'Sex Bomb' wordt een grote wereldhit en past naadloos bij zijn nog immer geweldige macho-uitstraling.

Bevlogen

In 2006 wordt Tom Jones door Koningin Elizabeth II tot ridder geslagen. Een jaar later verzorgt hij een spectaculair optreden tijdens het Concert For Diana in het Wembley Stadium in Londen. In 2010 viert Sir Tom zijn 70ste verjaardag met een groot concert in het voetbalstadion van Norwich. Nadat hij te gast is geweest in het populaire Amerikaanse tv-programma American Idol besluit Tom in maart 2012 jurylid te worden in de Britse versie van The Voice. Twee maanden later brengt hij zijn 38ste (!) en nieuwste studioplaat Spirit In The Room uit, een sterk popalbum waarop een bevlogen Tom liedjes zingt van onder anderen Paul Simon, Leonard Cohen en Paul McCartney. Ondertussen woont Tom afwisselend in Los Angeles en Wales. Samen met zijn jeugdliefde Melinda, de vrouw met wie hij al meer dan vijftig jaar is getrouwd, geniet hij van hun zoon, kleinkinderen en het goede leven. "The fire is still in me. Not to be an oldie, but a goodie. I want to be a contender," aldus de bijna 72-jarige Tom Jones.