Artiest

Sophie B. Hawkins - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Sophie B. Hawkins
Amerikaanse singer/songwriter die begin jaren '90 een grote hit scoort met 'Damn I Wish I Was Your Lover'. Het nummer, waarin Sophie B. haar homoseksualiteit niet onder stoelen of banken steekt, haalt in Nederland de Top 40 en in Amerika zelfs de Top 5.

Sophie Ballantine Hawkins wordt in 1967 geboren in Manhattan, New York. Op veertienjarige leeftijd leert ze drummen. Begin jaren 80 begint ze haar muzikale carrière als percussionist bij Bryan Ferry. Haar eerste (solo)album, Tongues And Tails (1992), bevat de single 'Damn I Wish I Was Your Lover'.

Beste Nieuwe Artiest

Het album haalt de gouden status (500.000 verkochte exemplaren) en in 1993 wordt de singer/songwriter genomineerd voor een Grammy in de categorie Best New Artist. In eerste instantie flopt het tweede album Whaler ('94) in de States, maar na de release van de single 'As I Lay Me Down', een jaar later, verkoopt het album als nog. Whaler is goed voor goud en de single 'As I Lay Me Down' is met 67 weken in de Billboard Hot 100 de langstgenoteerde single in de geschiedenis van die hitlijst. In Nederland doet de single niets.

Right Beside You

Wel haalt een ander nummer van dat album hier de Top 20: 'Right Beside You'. Timbre komt pas vijf jaar later uit. Het album is het minst toegankelijke album van Sophie B. Hawkins tot nu toe. Ze laat horen niet zo maar een zangeresje te zijn. Op Timbre speelt ze piano, keyboard, akoestische en electrische gitaar, banjo, udu, djembe, vibrafoon en marimba. Timbre levert geen hitsingle(s) op, maar de muzikale duizendpoot gaat wel op tournee om het album te promoten. Ook begint ze aan haar eerste roman. 

Nummers Sophie B. Hawkins