Artiest

Ben Cramer - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ben Cramer
Er zijn maar weinig Nederlandse artiesten die al zo lang meedraaien in het muziekwereldje als Ben Cramer. Bijna vijftig jaar geleden begon Ben zijn carri

Televisiedebuut

Bernardus ‘Ben’ Kramer wordt op 17 februari 1947 geboren in de Oosterparkstraat in Amsterdam. Hij groeit op in een gezin dat wordt geleid door een hardwerkende vader, die de kost verdient als kruidenier, en een liefhebbende moeder. Samen hebben zij vijf zoons, waarvan Ben de jongste is. Wanneer Ben op de Mulo zit, gaat hij met zijn schoolkameraden naar de Jordaan om de repetities bij te wonen van een Amsterdams beatbandje: The Rhythm Boys. Tijdens een van die repetities zingt Ben voor de grap het liedje 'I’m Gonna Knock On Your Door'. De bandleden van The Rhythm Boys zijn onder de indruk van zijn stem en vragen hem als zanger. Nadat Ben zijn achternaam verandert in het internationaal beter klinkende Cramer en The Rhythm Boys ook een naamswijziging doorvoeren, treden ze in 1966 als Ben Cramer & The Sparklings op tijdens het jaarlijkse Boekenbal. Iemand van de televisie ziet hun show waarna Ben Cramer & The Sparklings hun televisiedebuut mogen maken in Twien, het jongerenprogramma van de NCRV.

Tom Jones

In 1967 treden Ben Cramer & The Sparklings op tijdens het 100-jarige jubileumfeest van fabrikant Honig. Daar komt Ben in contact met Annie de Reuver, die behalve zangeres ook talentenscout is bij een platenmaatschappij. Annie herkent het zangtalent van Ben en biedt hem een platencontract aan. Ze is net op vakantie geweest in Italië en heeft daar een leuk liedje gehoord. Er wordt een Nederlandse tekst op gemaakt waarna Ben het liedje opneemt als 'Zai Zai Zai'. Hij scoort er zijn eerste en meteen ook grootste hit mee uit zijn carrière. Het succes van 'Zai Zai Zai' krijgt een vervolg met hits als 'Dans Met Mij' – dat later door Tom Jones wordt bewerkt tot 'Help Yourself' -, 'Mona Lisa', 'Agata', 'Vrede' en 'De Clown', dat weliswaar niet Bens grootste hit is maar in de loop der jaren wel uitgroeit tot zijn meest bekende lied. Tijdens zijn optreden wordt Ben nog altijd begeleid door The Sparklings. Aan hun samenwerking komt in 1972 een einde waarna The Sparklings transformeren tot De Makkers en onder die naam succes hebben met liedjes als 'Zomerzon' en 'Marianne'.

Songfestival

In 1973 vertegenwoordigt Ben ons land op het Eurovisie Songfestival. Met het door Pierre Kartner geschreven 'De Oude Muzikant' eindigt hij in Luxemburg op een veertiende plaats, ver achter de Luxemburgse winnares Anne-Marie David ('Tu Te Reconnaîtras'), de Britse zanger Cliff Richard ('Power To All Our Friends') en de Spaanse groep Morcecades ('Eres Tu'). De daarop volgende jaren maakt Ben tournees door onder anderen Bulgarije, Japan en Australië, waar hij een hit scoort met 'There’s A Fine Place'. Ook treedt hij regelmatig op in Las Vegas. Daarnaast behaalt hij prijzen op songfestivals in Innsbruck, Rio de Janeiro, Athene, Sofia, Oostende en Tokyo.

Musicals

In 1986 neemt zijn carrière een wending wanneer hij meespeelt in het toneelstuk In Holland Staat Een Huis van Nooy’s Volkstheater. De combinatie van zingen en toneelspelen bevalt Ben erg goed. In 1989 speelt hij de rol van Juan Perron in de door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen uitgevoerde musical Evita. Dezelfde rol speelt hij ook in Amerika, waar Evita wordt opgevoerd in onder anderen Arizona en Californië. Zijn rol in Evita krijgt een vervolg in de musical Chicago, waarin hij de advocaat Billy Flinn speelt . In 1993 wordt Ben door Joop van de Ende gevraagd voor de hoofdrol in diens musical The Phantom Of The Opera, een rol die hij ruim drie jaar met veel succes vertolkt.

Edison

Ben wordt een veelgevraagd musicalster en speelt rollen in onder anderen Aïda, Beauty And The Beast, Chess en Op Hoop Van Zegen. Daarnaast is hij als acteur te zien in tv-series als Baantjer, Westenwind, Spangen en Gebak Van Krul als ook in bioscoopfilms als Filmpje! (1995) en Sinterklaas En Het Geheim Van Het Grote Boek (2008). Ondertussen blijft Ben cd’s uitbrengen, zoals het album Alles Wordt Anders dat in 1993 wordt bekroond met een Edison.

Ouderenpartij

In 2007 viert Ben Cramer zijn 40-jarige artiestenjubileum met een groot concert in ’t Spant in Bussum, waarvan een ruim twee uur durende registratie op dvd met cd wordt uitgebracht. Vanaf februari 2011 speelt hij een hoofdrol in de musical 1953, die gaat over de watersnoodramp in Zuidwest Nederland. Verder is Ben te zien in een reclamespotje van Essent en eentje van de ouderenpartij 50Plus, waar hij op de klanken van Peter Koelewijn’s 'Kom Van Dat Dak Af' fel protesteert tegen de pensioenplannen van het kabinet Rutte. Ook treedt Ben op in het populaire tv-programma De Wereld Draait Door waar hij een eigen versie zingt van Harry Nilsson’s 'Without You'. Daarnaast levert hij een opvallende bijdrage aan het muzikale tv-programma Op Volle Toeren van Ali B, waarin hij wordt gekoppeld aan rapper Fresku. Terwijl Fresku een rapversie maakt van De Clown, neem Ben een eigen versie op van Fresku’s nummer Twijfel. Als vervolg daarop treedt het duo in maart 2012 op tijdens het door Ali B georganiseerde Concert Zonder Naam in Paradiso. Want op een podium staan en zingen doet de inmiddels 66-jarige Ben Cramer, (groot-) vader van vijf kinderen en zes kleinkinderen, nog steeds het allerliefst.

Nummers Ben Cramer