Artiest

Gary Brooker - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gary Brooker
Gary Brooker is een Britse zanger, songschrijver en pianist die vooral bekend is vanwege zijn band Procol Harum die hij in 1966 opricht. Wanneer die groep stopt in 1977 gaat Brooker bij Eric Clapton in de band spelen. Hij werkt daarna ook samen met Alan Parsons, Ringo Starr en Bill Wyman. Met een nieuwe incarnatie van Procol Harum boekt de zanger en pianist nog immer livesucces.

Enorme hit

Nadat Brooker’s eerste band The Paramounts uit elkaar valt, richt hij in 1967 samen met tekstschrijver Keith Reid Procol Harum op. De groep scoort meteen een enorme hit met ‘A Whiter Shade Of Pale’. Tot en met 1977 maakt de groep nog tien albums vol progressieve rock, maar daarna valt het doek. Brooker gaat aan de slag als solo-artiest en debuteert in die hoedanigheid in 1979 met het album No More Fear Of Flying. Hij speelt daarnaast ook in de begeleidingsband van Eric Clapton en neemt een nummer op met Alan Parsons.

Ringo Starr

Gedurende de jaren ’80 legt Brooker zich toe op een ander soort muziek en schrijft veel voor balletvoorstellingen. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en Procol Harum begint in 1991 aan een tweede leven. Verder treedt hij in de jaren ’90 op als lid van Ringo Starr’s All Starr-Band en is hij lid van Bill Wyman’s Rhythm Kings.

Nummers Gary Brooker