Artiest

The Andrews Sisters - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Andrews Sisters
Met hun karakteristieke stemgeluid en swingende nummer 1-hits als 'Rum And Coca Cola' en 'Bei Mir Bist Du Schön' waren The Andrews Sisters een zeer populair Amerikaans damestrio.

De typische close harmony swingstijl van The Andrews Sisters luidde een nieuwe muzikale trend in, die tot op de dag van vandaag navolging heeft.Dat succes was hen van harte gegund, temeer daar zij er hard voor moesten knokken.

Zanggroepje

De zusjes LaVerne (geboren op 6 juli 1911), Maxene (3 januari 1916) en Patricia ‘Patty’ Andrews (16 februari 1918) zijn dochters van de Griekse restauranthouder Peter Andrews en zijn Noors Amerikaanse vrouw Olga. Ze groeien op in Minneapolis, Minnesota en helpen hun vader in diens restaurant Pure Food Cafe. Onder invloed van hun moeder, die gek is op zingen, ontwikkelen de zusjes een voorliefde voor muziek. Naar voorbeeld van de in die tijd populaire Boswell Sisters richten zij in 1925 hun eigen zanggroepje op. De roodharige contra-alt Laverne speelt er piano bij terwijl brunette en sopraan Maxene en de dan zevenjarige blonde mezzosopraan Patty hun uiterste best doen alle liedjes zo snel mogelijk uit hun hoofd te leren.

New York

In 1930 winnen The Andrews Sisters hun eerste talentenjacht. Dat gebeurt in het Orpheum Theatre in Minneapolis, het theater waar Laverne regelmatig optreedt als pianiste voor de zwijgende ‘stomme’ films die er worden gedraaid. Het trio sluit zich aan bij vaudeville gezelschappen van orkestleiders als Ted Mack, Larry Rich en Leon Belasco. In het orkest van Belasco maken ze kennis met de jonge arrangeur en componist Vic Schoen, een ontmoeting die bepalend is voor hun carrière. Hij helpt hen namelijk aan optredens in New York, waar de hele familie Andrews naar toe is verhuisd nadat het restaurant in Minneapolis is verkocht. Het is de zomer van 1937 en The Andrews Sisters treden drie keer per week op in Hotel Edison. De optredens worden uitgezonden op de locale radio, waar platenbaas Jack Kapp van Decca Records tijdens een taxiritje naar zit te luisteren. Ter plekke besluit hij The Andrews Sisters een platencontract aan te bieden. Nog datzelfde jaar brengen The Andrews Sisters de single 'Just A Simple Melody uit'. Het plaatje flopt genadeloos.

Beroemd

Maar in 1938 begint het succes hen toe te lachen. Dat gebeurt wanneer The Andrews Sisters het liedje 'Bei Mir Bist Du Schön' op plaat zetten. Het oorspronkelijk als B-kantje bedoelde liedje is geschreven door de Joodse componisten Sholem Secunda en Jacob Jacobs voor hun musical I Would If I Could. Zij verkopen de rechten van het liedje voor dertig dollar aan Sammy Cahn en Saul Chaplin. Die passen de tekst aan en laten het door The Andrews Sisters inzingen. Dan gebeurt het ongelofelijke. Want binnen één week tijd worden in Amerika meer dan 100.000 singletjes van 'Bei Mir Bist Du Schön' verkocht. Opeens zijn The Andrews Sisters beroemde sterren.

Oorlog

Het enorme succes van 'Bei Mir Bist Du Schön' wordt vervolgd met grote hits als 'Beer Barrel Polka (Roll Out The Barrel)', 'Shoo-Shoo Baby' en 'Rhumboogie', een liedje uit hun eerste speelfilm Argentine Nights. Er zullen nog zestien films volgen. Het is 1940 en The Andrews Sisters zijn razend populair. Ze delen het podium met beroemdheden als Danny Kaye, Bing Crosby, Les Paul en Glenn Miller, met wie ze ook liedjes opnemen. Wanneer Amerika na de Japanse aanval op Pearl Harbor betrokken raakt bij de Tweede Wereldoorlog, treden The Andrews Sisters regelmatig in soldatenkleding op voor de overzeese geallieerde troepen. Hits als 'Boogie Woogie Bugle Boy (Of Company B)' en 'Don’t Sit Under The Apple Tree (With Anyone Else But Me)' worden door alle soldaten hardop meegezongen. In 1945 scoren The Andrews Sisters een gigantische hit met het calypsoliedje 'Rum And Coca Cola', waarvan de tekst gaat over flirtende Amerikaanse soldaten.

Donkere wolken

Na de oorlog blijven The Andrews Sisters onverminderd populair. Ze treden overal ter wereld op en scoren tientallen hits, waaronder enkele met Bing Crosby. Maar er pakken zich donkere wolken samen boven The Sisters. Zo verbreekt eerst bandleider Vic Schoen in 1952 de samenwerking met hen. Een jaar later strandt het huwelijk met Maxene met Lou Levy, die ook de manager van de zusjes is. Weer een jaar later besluit Patty haar zusjes te verlaten en te kiezen voor een solocarrière. Maxene kan alle ellende moeilijk verdragen en pleegt in 1954 een mislukte zelfmoordpoging. Wanneer Patty in 1956 terugkeert bij The Andrews Sisters, komt het uiteindelijk allemaal weer goed. Toch blijven nieuwe grote successen uit, zelfs wanneer ze rock’n’roll liedjes gaan zingen.

Einde

In 1966 wordt bij LaVerne kanker geconstateerd. Ze stopt met optreden en wordt vervangen door Joyce DeYoung. In mei 1967 later overlijdt LaVerne op 65-jarige leeftijd. Vlak daarna houden The Andrews Sisters het voor gezien. Maxene wordt spraak- en dramalerares op een middelbare school en Patty probeert het opnieuw met een solocarrière. In 1974 maken de zusjes een geslaagde comeback in de succesvolle oorlogsmusical Over Here! Hierna scheiden hun wegen zich en gaan zij beiden solo verder. In oktober 1987 komen Maxene en Patty naar Hollywood waar The Andrews Sisters een ster krijgen op de beroemde Walk Of Fame. Nog eenmaal zingen ze met z’n tweeën het liedje Beer Barrel Polka. Het is het laatste wapenfeit van The Andrews Sisters. Op 21 oktober 1995 overlijdt Maxene op 79-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Bijna twintig jaar later overlijdt ook de laatste Andrews Sister, Patty, op 94-jarige leeftijd.

De typische zangstijl van The Andrews Sisters heeft veel popgroepen uit de jaren zestig beïnvloed, van de Beach Boys tot en met The Beatles. In Nederland zijn The Andrews Sisters een lichtend voorbeeld geweest voor de zusjes Yvonne en Patricia Paay, die hen in 1983 succesvol imiteerden als The Star Sisters, als ook de hedendaagse popdiva Caro Emerald.