Artiest

Aerosmith - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Aerosmith
Amerikaanse (hard)rockgroep die eind jaren '80 en in de jaren '90 hits scoort met o.a. 'Rag Doll', 'Love In An Elevator', Cryin'', 'Dream On', 'Amazing' en 'I Don't Want To Miss A Thing'. Aerosmith raakt eind 1986 bij het grote publiek bekend met 'Walk This Way', een duet met raptrio Run DMC.

Aerosmith wordt begin jaren '70 opgericht. In zijn beginjaren krijgt de band mede door allerlei persoonlijke problemen weinig voet aan de grond in Europa. Het overmatig drugsgebruik van zanger Steven Tyler en gitarist Joe Perry levert hen de markante bijnaam van Toxic Twins op. Vanaf album Draw The Line (1977) gaat het vooral bergafwaarts met Steven Tyler door zijn drugsbehoefte. 

Comeback

Het keerpunt komt in 1984, wanneer Aerosmith met de originele bezetting de zoveelste grandioze comeback maakt in Amerika met het album Permanent Vacation. In Nederland breekt Aerosmith door als ze in 1986 samen met Run DMC een remake opnemen van het nummer 'Walk This Way'.

Ook op persoonlijk vlak gaat het de band steeds beter. Zowel Tyler als Perry zijn definitief van de drugs af en lijken hun leven definitief te hebben gebeterd. Aerosmith tekent rond 1993 een deal bij platenmaatschappij Sony ter waarde van 30 miljoen dollar en 22 procent royalties. Voor maar vier albums. Een gouden greep, zo blijkt als in 1994 het album Get A Grip verschijnt. 

Video's

Aerosmith staat ook bekend om de spraakmakende videoclips die hun nummers hebben vergezeld. De singles 'Cryin', 'Amazing' en 'Crazy' gaan vergezeld van aan elkaar verbonden videoclips, waarin blondine Alicia Silverstone een opvallende hoofdrol speelt. Ze houdt aan de Aerosmith clips zelfs een Hollywood-carrière over. (Silverstone is o.a. te zien in de tienerfilm Clueless en de thriller Crush). In de videoclip bij 'Crazy' speelt ook de dochter van Steve Tyler, Liv, een rol. Ook zij gaat daarna richting Hollywood. Voor haar hoofdrol in Stealing Beauty krijgt ze prima kritieken.

Ook de Michael Bay film Armageddon (1998), waarvoor Aerosmith de wereldhit 'I Don't Wanna Miss a Thing' opneemt, heeft Liv een van de hoofdrollen. Na het succes van Get A Grip brengt Aerosmith het verzamelalbum Big Ones uit. Ook deze wordt platina. Het in 1997 uitgekomen Nine Lives scoort onder andere met de single 'Pink'. Aerosmith tourt nog steeds. Zo staat de band in juni 2010 in het Goffertpark in Nijmegen.

Nummers Aerosmith