Artiest

Miriam Makeba - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Miriam Makeba
Zuid-Afrikaanse zangeres die 30 in ballingschap heeft geleefd vanwege haar uitingen tegen de Apartheid. In de jaren '60 verhuist Makeba naar de Verenigde Staten, waar ze als (jazz) zangeres blijft werken en een grote hit scoort met 'Pata Pata'. In 1990 keert Makeba terug naar haar thuisland, waar ze wordt omarmd.

Samenwerkingen met Harry Belafonte

Miriam Makeba gaat in de jaren '60 in de Verenigde Staten wonen. In 1966 ontvangt ze een Grammy voorAn Evening With Belafonte/Makeba, haar samenwerking met Harry Belafonte. Ondanks de titel gaat het niet om een livealbum, maar om een studioalbum waarop traditionele Zuid-Afrikaanse nummers door het tweetal worden gezongen. Het duo neemt meerdere albums samen op.

'Pata Pata'

In 1967 scoort Miriam Makeba een wereldwijde hit met het nummer 'Pata Pata'. Het nummer is dan eigenlijk al een oudje, ze neemt het al in 1956 op. Als het nummer in de jaren '60 een wereldwijde hit wordt en haar in één klap wereldberoemd maakt is ze al jaren verbannen uit haar eigen Zuid-Afrika. Ze mag haar land niet meer in omdat ze een actief tegenstander is van de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek.

Paul Simons Graceland

Na een aantal omzwervingen en mislukte huwelijken, waaronder met de Zuid-Afrikaanse zanger/trompettist Hugh Masakela, verhuist Makeba naar Brussel in 1985. Twee jaar later doet ze mee aan de Graceland-tour van Paul Simon samen met haar ex-man Masekela. Ze is hem erg dankbaar omdat Graceland de Afrikaanse muziek werelwijd onder de aandacht brengt. Na Graceland is er grote vraag naar Makeba.

Eerbetoon Mandela en terugkeer naar Zuid-Afrika

In 1988 maakt Makeba deel uit van het concert ter ere van Nelson Mandela in het Wembley-stadion in Londen. Mandele overtuigd haar om twee jaar later weer terug te keren naar Zuid-Afrika.

In 2008, drie dagen na een optreden in Paradiso, overlijdt Miriam Makeba aan een hartaanval. Ze is 76 jaar oud geworden.

Nummers Miriam Makeba