Artiest

Roxy Music - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Roxy Music
Britse art-rockband aanvankelijk onder aanvoering van zanger Bryan Ferry en multi-instrumentalist Brian Eno. De meer experimenteel ingestelde Eno verlaat de groep na de twee eerste albums Roxy Music (1972) en For Your Pleasure (1973).

Roxy Music wordt opgericht door zanger/toetsenist Bryan Ferry, bassist Graham Simpson, saxofonist Andy McKay en Brian Eno op de synthesizer. De groep besluit zichzelf 'Roxy' te noemen, maar als ze er achter komen dat er al een Amerikaanse band met die naam is besluiten ze er Roxy Music van te maken. Via een advertentie in een blad worden uiteindelijk drummer Paul Thompson en gitarist Davy O'List aangetrokken. O'List verlaat de band al snel en wordt vervangen door Phil Manzanera. Vlak voor het debuutalbum verlaat Simpson de band. Hij zou nooit officieel vervangen worden. 

For Your Pleasure

De groep wordt al snel een groot succes in Engeland met singles als 'Virginia Plain' en 'Pyjamarama'. Na het tweede album van de band, For Your Pleasure (1973), verlaat Eno de band omdat Ferry niets van zijn composities wil weten. Ferry maakt dat jaar ook een solo-coveralbum: These Foolish Things. Muzikaal wonderkind Eddie Jobson komt bij de band. Aan het einde van 1973 verschijnt het album Stranded, wat de groep de eerste nummer 1 notering in Engeland oplevert. 

'Love Is The Drug'

De groep breekt in 1974 in de VS door met het album Country Life. De cover met daarop 2 modellen in doorkijk lingerie zorgde in de VS voor opschudding. De Amerikaanse cover werd daarom vervangen door een foto van een bos. Roxy Music scoort met ’Love Is The Drug’ in 1975 een grote hit in zowel Europa als de Verenigde Staten. Het nummer staat op het album Siren. Na Siren besluiten de leden zich op hun soloprojecten te gaan richten. 

Paul Carrack

In 1978 komt de band weer bij elkaar. De band bestaat op dat moment uit Ferry, Manzanera, Mackay, en Ace keyboardspeler Paul Carrack. Eind jaren ’70 stopt de groep tijdelijk waardoor de leden aan soloprojecten kunnen werken.

Avalon

Roxy Music komt in 1979 terug met het album Manifesto. De band slaat meer en meer de weg in van de soulachtige pop en scoort met ‘Dance Away’ een pophit. Meer hits volgen: ‘Over You’ en ‘Jealous Guy’. Het album Avalon scoort goed, vooral in de Verenigde Staten, maar blijkt tegelijkertijd het laatste project van Roxy Music te zijn.