Artiest

Sade - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Sade
Engelse jazz/popgroep rond de zangeres Sade Adu. Sade scoort in de jaren '80 een aantal hits met o.a. 'When Am I Going To Make A Living', 'Smooth Operator', 'The Sweetest Taboo' en 'Love Is Stronger Than Pride'.

Engelse jazz/popgroep rond de zangeres Sade Adu. Sade scoort in de jaren '80 een aantal hits met o.a. 'When Am I Going To Make A Living', 'Smooth Operator', 'The Sweetest Taboo' en 'Love Is Stronger Than Pride'.

Podiumangst

Helen Folasade Adu, of Sade zoals we haar beter kennen, is van Brits Nigeriaanse afkomst. Ze is in Nigeria geboren in 1959 en in Engeland opgegroeid. Op jonge leeftijd luistert ze graag naar soulmuziek. Als ze de Jackson 5 ziet optreden in de club waar ze achter de bar werkt, kijkt ze met fascinatie naar het publiek. Wie er komen en hoe ze reageren interesseert haar meer dan wat er op het podium gebeurt. Sade heeft niet bewust gekozen voor een zangcarrière. Ze valt een keer in bij een schoolbandje en merkt dat ze super zenuwachtig wordt op het podium. Maar toch trekt het op een één of andere manier en wil ze zelf liedjes schrijven.

Loyaal aan de band

Met de band Pride overwint ze haar podiumangst. Ze zingt zoals ze spreekt, omdat ze zo dicht bij zichzelf kan blijven. Een afsplitsing van Pride waar Helen Folasade Adu ook de voorzangeres van is, maakt rustige muziek met een jazzy feel. Een van die nummers Smooth Operator slaat in als een bom en de platenmaatschappijen tonen grote interesse. Alleen… liever zonder Pride! Sade die loyaal is aan de band, wil niet meteen tekenen. Het duurt anderhalf jaar voordat ze toch toegeeft. Ze tekent bij Epic Records onder voorwaarde dat ze drie van de zeven Pride bandleden mag meenemen. En dat zijn: saxofonist Stuart Matthewman, keyboard Andrew Hale en bassist Paul Denman. Met z’n vieren vormen ze de band Sade.

Tegen wil en dank wereldberoemd

Het nummer Your Love Is King komt in de top 10 van de Britse hitparade. Haar eerste drie albums zijn bestsellers. Het toeren is belangrijker voor haar dan tv- en radio-optreden. Ze zegt daarover: you become a tool of the record industry. 'All you’re doing is selling a product'. Sade geeft zelden interviews en trekt zich niets aan van de marketing- en mediamachinerie. Na die succesexplosie geeft ze meer prioriteit aan haar persoonlijke leven om als muzikant en mens te kunnen groeien en verdwijnt ze lang tijd uit het zicht. In 2010 komt ze terug met de cd Soldier of Love met een onmiskenbaar Sade geluid, soul en smooth.In oktober 2010 maakt concertpromotot Mojo bekend dat Sade in 2011 voor het eerst in 18 jaar weer naar Nederland komt voor een concert in het Rotterdamse Ahoy.

Ultimate Collection

Sade brengt in mei 2011 het tweede Greatest Hits-album Ultimate Collection uit. Op dit album staan vier nieuwe nummers waaronder de 'Still In Love With You' cover van Thin Lizzy, origineel uit 1974.