Artiest

Jona Lewie - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jona Lewie
Een singer/songwriter uit Groot-Brittanië die al vanaf de jaren zestig muziek maakt, maar in Nederland - en de rest van de wereld - voornamelijk bekend is vanwege de single ‘Stop The Cavalry’, dat hier een vaste waarde blijkt in de kerstprogramering van menig radiostation. Saillant detail: het nummer is van oorsprong nooit bedoeld als kerstnummer.
Lewie is een multi-getalenteerd muzikant en zingt niet alleen, maar speelt ook piano en gitaar. Hij start zijn loopbaan in de jaren zestig in groepen als The Johnston City Jazz Band en Brett Marvin And The Thunderbolts. Met die laatste boekt hij wat succes, alleen wel onder een andere naam; de band maakt een niet bepaald representatief album, zo vindt men, dus wordt de naam tijdelijk aangepast naar Terry Dactyl & The Dinosaurs. De single ‘Seaside Shuffle’ wordt zelfs een hit.

Kerst

Lewie besluit solo te gaan. Aanvankelijk zonder veel succes, maar dat verandert wanneer hij een contract tekent bij Stiff Records. In 1980 verschijnt de single die zijn grootste - en laatste - hit wordt: ‘Stop The Cavalry’. Het nummer groeit uit tot een van de meeste gedraaide Kerstnummers, maar is van oorsprong niet geschreven als zodanig; in Frankrijk wordt de single in 1980 zelfs een zomerhit. Vanwege één tekstregel ‘I wish I was at home for Christmas’ besluit de platenmaatschappij het nummer in november uit te brengen

Nieuw album

Lewie maakt daarna nog een plaat getiteld Heart Skips Beat, maar verdwijnt daarna van het toneel. Hij is echter naar eigen zeggen bezig met een nieuw album.

Nummers Jona Lewie