Artiest

Gregory Porter - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gregory Porter
De Afro-Amerikaanse zanger Gregory Porter is sterk beïnvloed door Nat King Cole maar heeft inmiddels een indrukwekkend eigen repertoire en herkenbare stijl opgebouwd.Gregory Pi

Boy, you sound like

Gregory Porter ontdekt de muziek van Nat King Cole door zijn moeder. Als hij op vijfjarige leeftijd een eigen liedje opneemt, roept zijn moeder het uit “Boy, you sound like Nat King Cole.” vanaf dat moment wil Gregory alles weten over deze zanger. Hij begint met het luisteren van alle platen die zijn moeder in de kast heeft staan. Porter leert ervan, maar ontwikkelt een eigen stijl dat gaat van soul, gospel, jazz, soul, funk en R&B. Op latere leeftijd organiseert Porter een hommage aan de muziek van Nat King Cole. Tijdens het optreden vertelt Porter hoe Nat King Cole in zijn leven is gekomen.

Rode draad

Porter heeft in de musicals It Ain't Nothin' but the Blues en The Civil War gespeeld en gezongen. Ook is hij te zien geweest in de tv show van David Letterman, The Rosie O’Donnell Show en The Today Show. In 2006 treedt Porter op samen met Wynton Marsalis en de Lincoln Center Jazz Orchestra. Maar Nat King Cole blijft als een rode draad door zijn leven lopen. Samen met de fluitist Hubert Laws neemt hij Cole's hit Smile op voor Lawas' album Remembers the Unforgettable Nat King Cole. Met Ronnie en Debra Laws zingt hij het lied Journey. Porter gaat nog meer samenwerkingen aan, maar heeft ook soloprojecten, waaronder zijn debuutalbum Water dat in 2010 is uitgebracht. Hij ontvangt een Grammy nominatie voor het album.

Be Good

In 2012 brengt hij zijn tweede album Be Good uit. Het album bereikt de tiende plek in de Nederlandse albumlijst.

Liquid Spirit

In 2013 verschijnt zijn eerste album bij het fameuze Blue Note Records: Liquid Spirit. Bijzonder is dat Porter de vrije hand kreeg in zijn muziek-keuze en de musici voor dit album. Het album haalt de zesde plek in de Nederlandse albumlijst.