Artiest

Johnny Nash - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Johnny Nash
Amerikaanse zanger die in het Amerika van de jaren vijftig aanvankelijk scoort met r&b-singles en in enkele films speelt. Hij verdwijnt daarna van de radar, maar komt in de jaren zestig weer terug nadat hij op Jamaica de reggae ontdekt heeft. In 1972 scoort hij grote hits met ‘I Can See Clearly Now’ en ‘Tears On My Pillow’. Eind jaren zeventig is het echter uit met de hits.
De Amerikaanse zanger Johnny Nash leert het zingen in een kerkkoor en op zijn derde is hij al op televisie te zien als zanger. Hij wordt ontdekt en een glorieuze loopbaan lijkt niet ver weg. Eind jaren vijftig snuffelt hij - in de Verenigde Staten - even aan het succes en acteert daar zelfs in films. Met die grote doorbraak wil het echter niet vlotten.

Sam Cooke

Tijdens een trip naar Jamaica - waar hij op dat moment een hitje heeft - , ontdekt de zanger reggae en ska. Daarmee behaalt hij wel succes; Sam Cooke covers ‘Cupid’ en ‘(What A) Wonderful World’ worden hits, maar zijn grootste internationale succes blijkt ‘I Can See Clearly Now’. De single haalt in Nederland de hitlijsten echter niet.

Lee Towers

Nash scoort in de jaren zeventig nog enkele andere hits, waaronder ‘Tears On My Pillow’, dat in ons land wel de hitlijsten haalt en hier zelfs zijn grootste hit blijkt. De hitlijsten blijven daarna buiten bereik en Nash verdwijnt langzaam in de anonimiteit. ‘I Can See Clearly Now’ wordt in 1982 nog - succesvol - opgenomen door Lee Towers. In 1994 weet ook Jimmy Cliff met het nummer de hitlijsten te halen.