Artiest

Lou Rawls - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Lou Rawls
Amerikaanse zanger die zich gedurende zijn lange loopbaan vele stijlen meester maakt. In Nederland kennen we hem vooral als soulzanger, maar hij zingt ook op blues- en jazzplaten. Hij breekt pas wereldwijd door in de jaren zeventig en weet met onder andere ‘See You When I Get There’ ook de Nederlandse hitlijsten te halen. Lou Rawls speelt daarnaast ook in series en films waaronder Oscar-winnaar Leaving Las Vegas. Rawls overlijdt in 2006 aan de gevolgen van kanker.

Zanger Rawls duikt in de jaren vijftig - samen met klasgenoot Sam Cooke - op in de gospelgroep Teenage Kings Of Harmony, maar voordat zijn carrière goed en wel op gang kan komen, moet hij eerst in dienst. De zanger loopt verdere vertraging op wanneer hij betrokken raakt bij een ernstig auto-ongeluk. Rawls raakt zwaargewond en ligt enige tijd in coma. Hij komt er uiteindelijk weer bovenop en brengt zijn eerste jazzalbum uit.

Grammy

Rawls karakteristieke donkere stem doet het echter beter op soulmuziek. Gedurende de jaren zestig bouwt hij aan een succesvolle loopbaan in de Verenigde Staten en scoort enkele hits én Grammy Awards. In de jaren zeventig breekt hij wereldwijd door met het album All Things In Time. De single “You’ll Never Find Another Love Like Mine’ bereikt in 1976 de Nederlandse hitparade een veertiende plek.

Lady Love

Andere bekende nummers van Rawls zijn ‘See You When I Git There’ - dat in Nederland in 1977 op een negentiende plaats in de hitlijsten kan rekenen - en ‘Lady Love’ - een wereldwijde hit, die in Nederland echter geen notering in de lijsten behaalt.

Leaving Las Vegas

Naast een lange carrière als zanger, acteert Lou Rawls in films en tv-series, zoals Leaving Las Vegas, Blues Brothers 2000 en Baywatch Nights. Hij leent zijn stem ook voor tekenfilms. Begin deze eeuw keert hij terug naar zijn roots met een gospel-cd, maar in 2006 overlijdt Rawls aan de gevolgen van kanker.