Artiest

Eddie Cochran - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Eddie Cochran
Eddie Cochran is een Amerikaanse zanger en gitarist. Veel van zijn nummers gaan over de vreugdes van het leven als tiener. Hij wordt hierdoor wel eens vergeleken met de blije Buddy Holly.
In 1955 neemt Eddie Cochran zijn eerste platen op als lid van The Cochran Brothers, een duo dat hij samen met Hank Cochran vormt. De twee zijn echter geen familie van elkaar. Hank Cochran zou zich later ontwikkelen tot een bekende schrijver van countryliedjes. Eddie Cochran ontwikkelt zich rond deze tijd tot een sessiemuzikant en schrijft een demo met Jerry Capehart, die later zijn manager wordt.

Overdubbing

In 1956 treedt hij op in de film The girl can't help it met het nummer 'Twenty-Flight Rock'. Dit optreden betekent zijn doorbraak. Begin 1957 heeft hij zijn eerste hit in de Verenigde Staten met het nummer 'Sittin' on the Balcony'. Zijn grootste hit in de VS, 'Summertime Blues' zou van grote invloed zijn op latere muziek, onder andere door het zogenaamde overdubbing, een destijds vrij zeldzame techniek. In 1960 sterft Cochran bij een auto-ongeluk in Groot- Brittannië. De single 'Three Steps to Heaven' wordt daar een maand na zijn overlijden een nummer-één hit. Ook in Nederland wordt het een hit.