Artiest

Cliff Richard - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Cliff Richard
Slechts weinig artiesten weten hun populariteit tot in lengte van jaren te behouden. Zij die daarin weten te slagen, worden levende legendes. Eén van die legendes is Cliff Richard. Of beter gezegd Sir Cliff Richard want het behaagde hare majesteit koningin Elizabeth II in 1995 om haar populaire landgenoot tot ridder te slaan. De schijnbaar eeuwig jonge Cliff Richard wordt nog altijd beschouwd als de grootste rock’n’roll artiest die Engeland ooit heeft voortgebracht.

Rock & roll

Cliff Richard wordt op 14 oktober 1940 geboren als Harry Roger Webb in Lucknow, India. Wanneer India onafhankelijk wordt, keert het gezin Webb terug naar Engeland waar zij een huisje vinden in Cheshunt. Op 17-jarige leeftijd start Harry zijn carrière als zanger/gitarist in de Dick Teague Skiffle Band. Niet veel later wordt Harry zanger van The Drifters – niet te verwarren met hun Amerikaanse naamgenoten – en neemt hij de artiestennaam Cliff Richard aan. Begin 1958 tekent hij zijn eerste platencontract bij EMI. In de zomer van dat jaar maakt Cliff zijn debuut met de single 'Move It'. “Move It was de eerste echte Britse rock’n’roll plaat,” zegt later John Lennon van The Beatles. Cliff behaalt met Move It een tweede plaats in de Britse hitlijsten.

Young Ones

Nog datzelfde jaar toert Cliff door Engeland met zijn begeleidingsband The Drifters, die vanwege de gelijknamige Amerikaanse band hun naam veranderen in The Shadows. De rock’n'roll show die Cliff Richard & The Shadows neerzetten, ontketent een ware ‘Cliff hysteria’ onder het Engelse tienerpubliek. In 1959 scoort hij zijn eerste nummer één hit met 'Living Doll'. Bijna 27 jaar later staat 'Living Doll' opnieuw op één, maar dan in een hilarische uitvoering met de acteurs uit de Britse tv-serie The Young Ones.

Films

The Young Ones is ook de titel van één van de films waarin Cliff de hoofdrol speelt. Net als zijn Amerikaanse collega Elvis Presley is Cliff in talloze films te zien, waaronder Serious Charge, Expresso Bongo, Summer Holiday, Wonderful Life en Finders Keepers. Het zijn stuk voor stuk films die het erg goed doen bij de jeugd.

Songfestival

In 1968 neemt Cliff Richard voor Engeland deel aan het Eurovisie Songfestival. Hoewel hij net niet wint, Massiel uit Spanje scoort met' La La La' één punt meer, weet Cliff met 'Congratulations' heel Europa te veroveren. In 1973 herhaalt de geschiedenis zich wanneer Cliff met 'Power To All Our Friends' opnieuw op een hoge derde plaats eindigt, ditmaal achter de Luxemburgse winnares Anne-Marie David. Maar Cliff’s 'Power To All Our Friends' blijkt een veel grotere hit in Europa te zijn dan het winnende liedje 'Tu Te Reconnaîtras'.

Rockopera

Ook in Amerika is Cliff Richard succesvol. Hij scoort er verschillende hits, waaronder de Top 10-successen 'Devil Woman', 'We Don’t Talk Anymore' en 'Dreaming'. In 1986 speelt hij de hoofdrol in de rockopera Time. Drie jaar later viert Cliff zijn dertigjarige jubileum met twee spectaculaire concerten in het Wembley Stadion. In 1995 wordt Cliff door Koningin Elisabeth II tot ridder geslagen. Voortaan mag hij zich Sir Cliff Richard noemen. In datzelfde jaar speelt hij de hoofdrol in Heathcliff, een musical gebaseerd op de klassieke roman Wuthering Heights van Emily Brontë, die door meer dan een half miljoen mensen wordt bezocht.

Records

Sinds Cliff’s debuut in 1958 zijn wereldwijd ruim 250 miljoen platen van hem verkocht. Onder de ruim honderd wereldhits die hij in vijftig jaar tijd heeft weten te scoren, bevinden zich popklassiekers als'Living Doll', 'Bachelor Boy', 'The Young Ones', 'Summer Holiday', 'Congratulations', 'The Day I Met Marie' en 'Do You Wanna Dance'. Cliff heeft vele hitrecords op zijn naam staan. Zo is hij de eerste artiest die in vijf opeenvolgende decennia een Britse nummer 1-hit wist te scoren, een uniek record dat tot op de dag van vandaag stand houdt.

Jubilea

In 2008 viert Cliff zijn gouden artiestenjubileum. Dat doet hij samen met zijn vaste begeleidingsband The Shadows met wie hij optreedt tijdens z’n succesvolle 50th Anniversary Time Machine Tour. Verder verschijnen diverse gouden jubileumuitgaven, zoals de acht cd’s tellende boxset They Said It Wouldn’t Last: My 50 Years In Music en de daarvan afgeleide dubbelcd Cliff: The 50th Anniversary Album. In 2009 brengt Cliff met The Shadows een gloednieuw album uit, genaamd Reunited. Op 14 oktober 2010 viert hij zijn 70ste verjaardag met zes concerten in de Royal Albert Hall in Londen. Vervolgens maakt Cliff zijn opwachting tijdens de Night Of The Proms concertreeks in België en Duitsland.

Rasartiest

In oktober 2011, vlak voor zijn 71ste verjaardag, brengt Cliff het album Soullicious uit. Op die plaat zingt hij soulduetten met onder anderen Percy Sledge, Roberta Flack, Freda Payne en Dennis Edwards & The Temptations. Ook geeft hij weer een aantal concerten. Want Cliff blijft voor altijd en eeuwig de rasartiest die alles over heeft voor zijn fans. “It’s important to put all I have into my career. I’m very grateful because my fans are very loyal. If they are in the palm of your hand, you can be sure that is where they want to be ,” aldus Sir Cliff Richard.