Artiest

Garth Brooks - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Garth Brooks
Garth Brooks is een Amerikaanse countryzanger en wordt ook wel de Garth Vader genoemd vanwege zijn plotselinge invasie in de hitlijsten in de jaren'90. 'If Tomorrow Never Comes', 'Thunder Rolls', 'What She's Doing Now' en 'She's Every Woman' zijn slechts enkele van zijn hits.

Brooks had veel succes in de jaren'90, zijn nummers stonden volop in de hitlijsten terwijl hij daarvoor een vrij onbekende artiest was. Hij combineerde zijn countrygeluid met popmuziek en een vleugje rock. Toch heeft hij zijn zangtalent niet van een vreemde. Zijn moeder is een countryzangeres in de jaren'50.

Barretjes en clubs

Brooks zingt graag mee in een informele sfeer, maar het liefst is hij bezig met sport. Hij gaat dan ook naar de Oklahoma State University op een atletiekbeurs, waar hij in 1984 afstudeert op Marketing. In dit jaar treedt hij ook regelmatig op in barretjes en clubs in Oklahoma en omstreken.

Hits

Zijn stemgeluid blijft niet onopgemerkt en in 1988 tekent hij een contract bij platenlabel Capitol Records. Een jaar later brengt hij zijn eerste album Garth Brooks uit, een plaat die hoog eindigt in de hitlijsten. Weer een jaar later volgt No Fences, dit album haalt de nummer 1 en is zijn meest verkochte plaat. Bij elkaar is Brooks verantwoordelijk voor zo'n 70 hitsingles en 15 albums.

Eind jaren'90 wilt de zanger zich meer richten op de opvoeding van zijn dochters en kondigt een pauze aan. In 2009 wordt bekendgemaakt dat de zanger aan een comeback werkt.

Nummers Garth Brooks