Artiest

Jonathan Richman & The Modern Lovers - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jonathan Richman & The Modern Lovers
Uiterst invloedrijke zanger/gitarist die over het algemeen wordt beschouwd als architect van punkmuziek. Met The Modern Lovers brengt hij inde jaren zeventig enkele albums uit waarvan singles ‘Roadrunner’ en Egyptian Reggae’ grote hits worden. Richman maakt daarna als soloartiest vele platen en is in de jaren negentig ook te zien in de succesvolle film There’s Something About Mary.
De eerste versie van The Modern Lovers wordt begin jaren zeventig in het leven geroepen. Beïnvloedt door The Velvet Underground maakt de groep onder leiding van Jonathan Richman vrij simpele nummers die in de tijd van ingewikkelde progrock enigszins uit de mode lijken, maar uiteindelijk van grote invloed blijken op de ontwikkeling van de punkmuziek.

Roadrunner

De groep heeft problemen met het vinden van een platencontract en wordt ontbonden. De eerste opnames die de groep in 1972 opneemt, verschijnen in 1976 onder de titel ‘The Modern Lovers’ voor het eerst op de markt. In 1977 richt Richman een nieuwe versie van The Modern Lovers op. Het muzikale klimaat is inmiddels veranderd en nu weet de band wel de hitlijsten te behalen met onder meer ‘Roadrunner’ - dat door velen wordt omschreven als het allereerste punknummer - en ‘Eyptian Reggae’, een bewerking van een Jamaicaans reggaenummer ‘None Shall Escape The Judgment’.

There’s Something About Mary

In de jaren tachtig en negentig blijft Richman actief als soloartiest en brengt platen uit in een variëteit aan stijlen: van country tot spaanstalige muziek. Hij is vaak te gast in de late night talkshow van de Amerikaanse presentator Conan O’Brien en is in 1998 - als muzikant - te zien in de succesvolle comedy There’s Something About Mary.

Nummers Jonathan Richman & The Modern Lovers