Artiest

John Lee Hooker - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. John Lee Hooker
John Lee Hooker wordt in 1917 in het diepe Zuiden van de Verenigde Staten geboren. Vanaf de jaren '40 neemt Hooker zo'n honderd singles en albums op. Zijn album The Healer kan als een van de hoogtepunten van zijn carrière genoemd worden.

John Lee Hooker verhuist op jonge leeftijd naar Detroit, waar hij werkt om te leven, maar 's avonds schnabbelt als muzikant. Hij wordt ontdekt door de eigenaar van Sensation Records, Elmer Barbee. In 1948 komt zijn eerste plaat Boogie Chillen uit.

Inspiratie

Het duurt niet lang voordat Hooker's talent en stijl hem het respect wint van vele Amerikaanse en Britse muzikanten. In de jaren '60 dragen bands als de Yardbirds, de Animals, en John Mayall Hooker voor als een van de groten van de blues. In de jaren '70 werkt Hooker samen met Van Morrison en Canned Heat aan enkele projecten.

Healer

In de jaren '80 maakt Hooker nog een memorabele cameo in de film Blues Brothers. Volgens velen kan het hoogtepunt van zijn loopbaan de release van zijn album The Healer (1989) genoemd worden. Op het album werkt Hooker samen met Bonnie Raitt, Carlos Santana en Robert Cray. Het nummer 'The Healer', met Carlos Santana en de Santana Band bereikt de top 10 in de Nederlandse hitlijsten.

Nummers John Lee Hooker