Artiest

The Easybeats - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Easybeats
The Easybeats is een rock 'n roll band uit Australië uit de jaren ’60. Hoewel de leden stuk voor stuk oorspronkelijk niet uit Australië komen. Zanger Stevie Wright komt uit Londen, slaggitarist George Young uit Glasgow, solo gitarist Harry Vanda en bassist Dick Diamonde uit Nederland en drummer Gordon Fleet uit Liverpool, Engeland.

Beste band van Australië

Ze vormen in 1964 in Sydney The Easybeats en stoppen met de band in 1969. Ze worden door velen gezien als de beste popband van Australië uit de jaren ’60. Ook waren ze de eerste Australische rock act die een internationale pophit scoort met de klassieker ‘Friday on My Mind’ uit 1966.

Populair in Sydney

Als de band in 1964 zijn loopbaan begint zijn de jongens geïnspireerd door de ‘Britse Invasie’ (de doorbraak van Engelse bands in Amerika) aangevoerd door de Rolling Stones en met name The Beatles. The Easybeats worden snel erg populair in Sydney en krijgen een platencontract aangeboden bij een kleine onafhankelijke Australische platenmaatschappij. 

Easyfever

Niet veel later krijgt de band een contract bij EMI en schieten the Easybeats als een komeet richting nationale bekendheid. Aan het einde van 1965 is de groep de populairste band van Australië. En hun concerten hebben soms veel weg van die van The Beatles met de ‘Beatlemania’. De hysterie rondom de concerten van the Easybeats wordt in Australië "Easyfever" genoemd. 

Amerika

In het begin van 1966 probeert hun manager een contract voor in Amerika te regelen voor de band. Op de allerlaatste dag van zijn bezoek aan New York lukt hem eindelijk om een platenmaatschappij enthousiast te krijgen voor the Easybeats. Ze krijgen een contract voor 5 jaar bij United Artists. 

Londen

De groep vertrekt naar Londen om vanuit Engeland de rest van de wereld te bestormen. Als ze aankomen in Loden nemmen ze een aantal nummers op voor EMI in de beroemde Abbey Road Studios. Maar deze nummers worden geen succes. De band krijgt een nieuwe producer, Shel Talmy (The Who), en neemt met hem hun eerste internationale hit ‘Friday On My Mind’ op. Van dit nummer worden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. 

Tony Cahill

Ze touren door Europa en Amerika samen met de Rolling Stones. Na een grootse tournee door Australië in 1967 verlaat drummer Fleet de band. Hij wordt opgevolgd door Tony Cahill, ex-drummer van The Wild Cherries. 

Good Times

In 1967 neemt de band een nieuw album op dat de opvolger moet zijn van ‘Friday’, maar dit album wordt nooit uitgebracht omdat The Easybeats financiele en contractuele problemen hebben. Een van de nummers, ‘Good Times’, wordt uitgebracht als single. Paul McCartney is een groot fan van dit nummer. De coverversie van ‘Good Times’ door INXS en Jimmy Barnes wordt een hit in de Verenigde Staten nadat het verschijnt op de soundtrack van de film Lost Boys in 1987.

Reuni-concerten

 The Easybeats stoppen in 1969 met een kleinschalige Australische tournee. Vanda en Young keren in 1973 terug naar Australië om nieuwe acts te begeleiden en te produceren. In 1986 geeft de groep een aantal reunie-concerten in Australië.