Artiest

Falco - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Falco
Succesvolle Oostenrijkse zanger die in de jaren '80 een grote hit scoort met 'Rock Me Amadeus'. Met 'Jeanny' scoort Falco een nummer 1-hit. Falco komt op 6 februari 1998 door een auto-ongeluk om het leven. Out Of The Dark (Into The Light) verschijnt na zijn dood.

Op 19 februari 1957 wordt er in Wenen een wonderkind geboren. Johann Hoelzel mag op zeer jonge leeftijd al naar het conservatorium en behaalt zijn diploma met vlag en wimpel. Hoewel hij enorm into klassieke muziek is, trekt popmuziek hem ook. In zijn tienerjaren verhuist hij naar West Berlijn. Al snel besluit hij echter om terug te keren naar Wenen, waar hij zijn eerste rockband Drahdiwaberl formeert.

Falco

Bij een rockband hoort een pseudoniem dus doopt hij zichzelf Falco, naar de Duitse skiër Falko Weissflog. In 1979 brengt Drahdiwaberl het debuutalbum Psycho Today uit, waarop de hit 'Ganz Wein' staat. Al snel acht Falco een solocarrière noodzakelijk en start deze in 1982 met zijn solodebuut Einzelhaft. Hierop staat zijn Europese hit ‘Der Kommissar’, een plaat waarop techno en pop gemixt worden met Duitse rap. Ook in Amerika doet de plaat het verrassend goed in de clubscene.

In de ban

De volgende single heet ‘Jeanny’ en wordt al snel geband door vele radiostations in Europa vanwege de tekst, die gaat over een prostituee. In Duitsland en in Nederland wordt het wel een hit. In 1984 brengt hij het album Junge Roemer uit, maar heel veel succes behaalt hij niet met dit album. Zijn album Falco 3 uit 1986 daarentegen, doet het wel weer goed, met dank aan de internationale hit ‘Rock Me Amadeus’. (In de Verenigde Staten staat de single drie weken op nummer 1.)

Zijn volgende twee albums Emotional en Wiener Blut doen niet veel. Falco overlijdt op 40-jarige leeftijd op vrijdag 6 februari 1998 aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Het album Out Of The Dark verschijnt na zijn dood. De single 'Out Of The Dark (Into The Light)' wordt een hit in Oostenrijk en Duitsland.

Nummers Falco