Artiest

Gordon Lightfoot - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gordon Lightfoot
Gordon Lightfoot is een Canadese folkzanger, componist, tekstschrijver en poëet.

Koor

Gordon Meredith Lightfoot Jr. wordt op 17 november 1938 geboren in Orillia, Ontario, Canada. In de jeugd zingt hij in het koor van St. Paul's United Church en daar zal hij later de vruchten van plukken. Als jonge soprano is hij regelmatig te horen op de lokale radio en opera. Als tiener leert hij pianospelen en drummen.

Europa

Lightfoot verhuist naar California om jazz-compositie te studeren. Na een jaar keert hij echter terug naar Canada en tussen 1958 en 1961 treedt hij op met The Swinging Eight. Later neemt hij met Terry Whelan als de Two Tones een live-album op. In 1963 doet Lightfoot een rondreis door Europa en fungeert onder meer als host voor de 'Country and Western Show' van de BBC.

Waardering

Als Lightfoot in 1964 weer terugkeert in Canada, verschijnt hij op het Mariposa Folk Festival. Langzaam maar zeker groeit de waardering voor Lightfoot als songwriter en zijn nummers worden dikwijls gecovered. In 1966 verschijnt zijn debuutalbum Lightfoot! en de Canadees bewijst daarmee dat hij serieus genomen dient te worden.Het levert hem ook internationaal succes op.

Hits

Lightfoot oogst veel lof voor zijn songwriting en ziet oogluikend toe hoe grote namen als Bob Dylan, Johnny Cash en Elvis Presley hun eigen versies van zijn originele songs op de markt brengen. In 1971 scoort hij zelf een hit met de single 'If You Could Read My Mind'. Drie jaar later wordt dit hoogtepunt ruimschoots overtroffen door zijn single 'Sundown'. Deze track schiet naar de bovenste positie van de Amerikaanse hitlijsten. Met 'Wreck Of The Edmund Fitzgerald' heeft hij twee jaar later nog een onverwachte hit in handen.

Coma

In de lente van 2002 raakt Gordon Lightfoot in een coma na een bijna fatale maagbloeding. Na bijna twee maanden ontwaakt hij. Hij herstelt goed en komt terug met het album Harmony. In 2005 doet hij een bescheiden tour, de zogeheten 'Better Late Than Never Tour'.

Nummers Gordon Lightfoot