Artiest

Tom Robinson - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Tom Robinson
Britse zanger die eind jaren 70 op de barricaden staat met songs als ‘2-4-6-8 Motorway’ en ‘Glad To Be Gay’. Tom Robinson geldt als de verpersoonlijking van het linkse protest tegen het toenmalige Thatcher-regiem.

Jeugd

Robinson is sinds hij ooit de Engelse legende Alexis Korner heeft zien optreden, vastbesloten zijn persoonlijke zielenroerselen via de muziek uit te dragen. Zijn tienerjaren zijn als vroege homoseksueel in het Engeland van toen zo gecompliceerd dat hij als 16-jarige al een zelfmoordpoging doet. 

BBC boycot

Met de Tom Robinson Band heeft hij in het oprichtingsjaar 1977 direct een hit te pakken: ‘2-4-6-8 Motorway’. Een track van de ook in dat jaar uitgekomen live-EP doet echter door een BBC-boycot nog meer stof opwaaien: ‘Glad To Be Gay’. 

Hamburg

Het eerste album van de groep, Power in the Darkness (1978), verkoopt goed maar een jaar later valt de band al uiteen. Na een kortstondig succes met zijn nieuwe band Sector 27, verlaat Tom berooid en berooft van zijn illusies Engeland. In Hamburg krabbelt hij weer langzaam overeind en komt hij in 1983 terug met de singles ‘War Baby’ en ‘Listen to the Radio (Atmospherics)’. 

Radio

Hij toert vervolgens langs de Engelse theaters tot de BBC hem vraagt radioprogramma’s te presenteren. Bij de omroep, die hem later excuses aanbiedt voor hun boycot van ‘Glad To Be Gay’, maakt hij programma’s voor de gayscene (The Locker Room) en documentaires over zelfmoord en homoseksualiteit. 

Man blijkt vrouw

Privé breken er woelige tijden aan. Een jongen waar hij als een blok voor valt, blijkt een vrouw te zijn. Het staat een relatie niet in de weg en de Britse kranten weten niet hoe ze het hebben als Robinson vader wordt. Hij brengt er een cd over uit (Having It Both Ways) en maakt zicht sterk voor de acceptatie van biseksualiteit. Tom Robinson brengt de laatste jaren met regelmaat nieuwe CD’s uit, geeft les en presenteert voor de BBC-radio.