Artiest

Caterina Valente - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Caterina Valente
Catarina Valente wordt ook wel de Europese Barbra Streisand genoemd. De bijna 77-jarige Valente heeft namelijk veel gemeen met de elf jaar jongere Streisand.

Zo uitte hun beider veelzijdigheid zich zowel op het podium als op het witte doek. Voor beiden resulteerde dat in internationale en uiterst succesvolle carrières, gekenmerkt door vele hoogtepunten.

Circus

Hoewel Caterina Valente op 14 januari 1931 wordt geboren in Parijs, is zij geen Française. Caterina is namelijk de dochter van twee Italiaanse ouders die beiden in het circus werken, moeder Maria als beroemd clown en vader Giuseppe als accordeonist. Wanneer Caterina vijf jaar is, mag zij met haar ouders de piste in om een liedje te zingen. Caterina wordt assistente van de jongleur Erik van Aro, met wie zij in 1952 in het huwelijk treedt. Erik wordt later haar manager.

Filmdebuut

Vanaf 1953 zingt Catarina steeds vaker liedjes binnen en buiten het circus. Zo treedt zij op met het Kurt Edelhagen Orchestra en zingt een paar liedjes voor Radio Zürich. In 1954 neemt zij haar eerste plaatje Istanbul op, maar het nummer wordt geen hit. Dat gebeurt wel met 'Ganz Paris Träumt Von Der Liebe', een Duitse vertaling van Cole Porter’s 'I Love Paris'. Het liedje wordt in Duitsland een enorme hit, net als 'Wo Meine Sonne Scheint' en 'Dich Wer Ich Nie Vergessen'. Nog datzelfde jaar maakt zij een geslaagd debuut in de speelfilm Mannequins For Rio, gevolgd door hoofdrollen in films als Liebe Tanz Und 1000 Schlager met Peter Alexander en Casino De Paris met Vittorio de Sica en Gilbert Bécaud.

Amerika

In 1955 breekt Caterina wereldwijd door. Ze scoort internationale hits als 'Malaguena' en 'The Breeze And I' en maakt haar debuut in Amerika. Caterina treedt op in New York, waarna de Amerikaanse televisie haar show Bonsoir Kathrin uitzendt. Begin 1958 staat zij een maand lang in het beroemde en uitverkochte theater l’Olympia in Parijs , waarna zij in augustus van datzelfde jaar in Duitsland bevalt van haar eerste kind, Erik Jr.

Nederland

Ondertussen wordt Caterina onderscheiden met diverse prijzen en blijft zij de éne na de andere hit scoren. In Nederland boekt zij veel succes met enorme hits als 'Tiptipitipso' (1957), 'Spiel Noch Einmal Für Mich Habanero' (1958), 'Tschau Tschau Bambina' (1959) en 'Quando Quando Quando' (1962), een duet met haar broer Silvio Francesco. Met het in aandoenlijk Nederlands gezongen 'Sweetheart My Darling Mijn Schat' scoort zij hier zelfs een nummer 1-hit. Overigens zingt Valente haar hits in maar liefst twaalf verschillende talen. Met het van Bobbejaan Schoepen geleende 'Schaduw Van De Mijn' – vertaald in 'Amici Miei' - scoort ze een grote hit in Italië. Met Schoepen maakt zij ook toernees door Duitsland en Frankrijk.

Scheiding

Wanneer haar Europese succes begint af te nemen, reist Valente steeds vaker naar Amerika af. Zij treedt daar op met grote sterren als Doris Day, Danny Kaye, Bing Crosby, Dean Martin, Louis Armstrong, Ella Fitgerald, Perry Como en het orkest van Count Basie waardoor haar repertoire een stuk jazzier wordt. Aan haar huwelijk met Erik van Aro komt in 1971 een einde. Ze trouwt de Britse pianist Roy Budd, met wie ze een tweede zoon krijgt. Toch houdt ook dit huwelijk niet lang stand.

Afscheid

Na haar scheiding van Budd maakt Caterina uitgebreide tournees door Amerika, Rusland, Oostenrijk, Zwitserland en Oost- en West-Duitsland. In 1996 geeft zij in Leipzig een laatste afscheidsconcert. Daarna trekt Caterina zich terug in haar villa in Zwitserland, gelegen aan het meer van Lugano, van waaruit ze af en toe nog naar de studio komt om een cd op te nemen. In maart 2003 keert zij nog éénmaal terug in de schijnwerpers wanneer zij met haar zoon Erik Jr. een verrassend duet zingt in de Italiaanse tv-show van Paolo Limiti. Daarna wordt het stil rondom Caterina Valente.