Artiest

Dr. Hook And The Medicine Show - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dr. Hook And The Medicine Show
Amerikaanse band die bij elkaar gekomen is in New Jersey. Onder andere bekend van nummers als 'Sylvia´s Mother', 'Cover of the Rolling Stone' en 'Baby Makes Her Blue Jeans Talk', maar vooral door het opvallende uiterlijk van gitarist en zanger Ray Sawyer; de man met de cowboyhoed en het ooglapje.

De 19-jarige singer/songwriter Dennis Loccoriere komt in 1968 in contact met de 32-jarige Ray Sawyer. Na een aantal van bandleden van oude band benaderd te hebben, vormt Dennis samen met Ray een naamloos bandje, waarmee ze optreden in bars en nachtclubs.

Captain Hook

Na een auto-ongeluk in 1967 verloor Ray Sawyer zijn oog, met het ooglapje als gevolg. Toen de band in het begin van hun carrière een keer in New Jersey optrad en er naar hun naam werd gevraagd, gaf George Cummings `Dr. Hook & The Medicine Show´ als antwoord. ´Hook´ vanwege het sprookje Peter Pan, waarin Captain Hook (Kapitein Haak) ook een ooglapje droeg. En ´The Medicine Show´kwam voort uit het drugsgebruik van de band uit die tijd. Vandaar ook de toevoeging Dr. in plaats van Captain.

Sylvia's Mother

In 1972 wordt ‘Sylvia’s Mother’ de eerste hit van de band. Het lied is een hartverscheurend verhaal over een jongen die zijn geliefde niet mag zien van haar moeder. Het spreekt de Amerikaanse jongeren aan en de nummer 1 positie in de hitlijsten is een feit. In datzelfde jaar komt ook ‘Cover Of The Rolling Stone’ uit op single. Er worden wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht. Behalve in Engeland. De BBC weigert het nummer te draaien, omdat dit reclame zou zijn voor het Amerikaanse muziektijdschrift. Als de plaat echter een hoge notering in de hitlijsten krijgt, kan ook de BBC er niet meer omheen. Maar in plaats van het origineel te draaien, nemen de DJ’s van BBC radio hun eigen variant op en wordt deze gedraaid. Iedere keer als ‘Rolling Stone’ te horen is in het nummer, zingen de DJ’s ‘Radio Times’; dit is de radio- en Tv-gids van de BBC.

Farewell Tour

De populariteit van de band neemt af aan het eind van de jaren zeventig en in 1982 vind Ray Sawyer het welletjes. Hij stapt uit de band en gaat solo verder. Dennis Loccoriere gaat met de overige bandleden nog op tournee (Dr. Hook´s One and Only Farewell Tour) door Australië en Engeland. In 1985 gaat de band definitief uit elkaar. Ray Sawyer treedt ook tegenwoordig nog op als Dr. Hook, maar moet daarvoor wel royalty´s betalen aan Dennis Loccoriere.