Artiest

Jan Hammer - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jan Hammer
Deze Tsjechisch/Amerikaanse muzikant is vooral bekend van zijn ‘Miami Vice Theme’, waarmee hij in de jaren tachtig twee Grammy’s wint.
Muzikant/componist Jan Hammer is in 1948 geboren in Praag. Zijn moeder is zangeres, dus het leven van Jan staat al vanaf zijn geboorte in het teken van muziek. Op zijn veertiende speelt hij keyboard bij een jazz-emsemble. 

Naar de V.S.

Na de inval van de Sovjet Unie vertrekt hij in 1968 onder druk van zijn ouders naar de Verenigde Staten. In Praag studeerde hij aan de Praagse Academie voor Muziekkunsten, en gelukkig krijgt hij in Boston een beurs voor de Berklee school of Music.

Fusion

Na zijn studie gaat Jan in 1971 bij het Mahavishnu Orchestra spelen. Tussen 1971 en 1973 verkoopt deze groep miljoenen platen. Het is een van de eerste ‘fusion’ groepen, met een stijl die tussen rock en jazz ligt. 

Solo?

In 1975 brengt Jan het debuutalbum The First Seven Days uit. Voor de promotietour richt hij The Hammer Group op. Met deze groep maakt hij ook een tweede album: Melodies. Zijn eerste èchte soloplaat, waarvan hij alle instrumenten zelf speelt, is Black Sheep.

Miami Vice

Jan blijft veel met andere artiesten samenwerken. Ook rolt hij het film- en televisiewereldje in. Halverwege de jaren tachtig maakt hij nummers voor de hitserie Miami Vice. Met ‘The Miami Vice Theme’ wint Hammer twee Grammy Awards. Ook ‘Crockett Theme’ is een bekend nummer van de soundtrack van Miami Vice. Met de remake van Miami Vice in 2006 heeft Jan echter niets te maken. In zijn verdere carrière werkt Jan veel voor televisie, film en commercials. Ook maakt hij muziek voor enkele videogames.

Nummers Jan Hammer