Artiest

Joe South - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Joe South
Singer/songwriter uit Amerika die in eerste instantie uitblinkt als sessiemuzikant bij onder andere Aretha Franklin, Bob Dylan en Simon and Garfunkel maar vervolgens ook als songschrijver - voor o.a. Deep Purple - van zich laat horen. Als soloartiest doet hij het ook goed. Hij heeft onder meer een grote hit met ‘Games People Play’. Een drugsprobleem saboteert echter zijn loopbaan, waarna South lange tijd van het toneel verdwijnt.

Joe South beproeft zijn geluk allereerst als sessiemuzikant en speelt in die hoedanigheid op bijvoorbeeld Blonde On Blonde van Bob Dylan. Daarnaast werkt hij samen met onder andere Aretha Franklin en {l}Simon and Garfunkel{/l}. South blijkt ook een begenadigd componist en schrijft bijvoorbeeld ‘Hush’ voor Deep Purple en wereldhit ‘(I Never Promised You A) Rose Garden’ voor Lynn Anderson.

Drugsverslaving

Als zanger weet hij het ook bepaald niet slecht te doen. In 1968 scoort hij een dikke hit met het nummer ‘Games People Play’. Hij wint er onder andere een Grammy mee. Een drugsverslaving en de zelfmoord van zijn broer - en drummer - Tommy, zorgen ervoor dat zijn loopbaan enigszins van de rails loopt. Hij keert midden jaren zeventig nog even terug, maar daarna houdt hij het voor gezien. Er verschijnt ook geen nieuw materiaal meer van South, slechts verzamelaars. Midden jaren negentig duikt hij echter weer op in Engeland, waar hij enkele concerten geeft.

Op 5 september 2012 overlijdt Joe aan de gevolgen van een hartaanval. Joe South is dan 72-jaar oud.

Nummers Joe South