Artiest

Sheryl Crow - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Sheryl Crow
Amerikaanse singer/songwriter die als achtergrondzangeres van Michael Jackson begint. Sheryl Crow scoort in 1993 haar eerste en grootste hit met 'All I Wanna Do'. Singles als 'Run Baby Run', 'If It Makes You Happy' en 'Everyday Is A Winding Road' worden echte radiohits. Voor de James Bond-film Tomorrow Never Dies (1997) zingt Sheryl Crow de titelsong.

Fel bevochten

'De weg naar de top gaat niet over rozen', het is een cliché, maar toch geldt het vaak in de muziekwereld. De geschiedenis van singer/songwriter Sheryl Crow bevestigt het. Sheryl komt uit een muzikantengezin van een klein plattelandsdorp in Missouri in de Verenigde Staten. Sheryl Suzanne Crow, zoals haar volledige naam luidt, krijgt op jonge leeftijd pianoles en leert al gauw te spelen op gehoor (zonder bladmuziek). Op de universiteit van Missouri specialiseert ze zich in muziek en maakt ze kortstondige carrière als muziekjuf op de lagere school. Ze speelt en zingt jarenlang in verschillende bandjes en jaagt uiteindelijk haar droom na: ze wordt professionele zangeres.

Michael Jackson

Wanneer ze naar Los Angeles verkast, hoopt ze door te breken. Die droom blijft uit. Sheryl verdient haar geld in de horeca en klust wat bij als sessiezangeres. Maar dan doet ze auditie voor achtergrondzangeres van Michael Jackson en wordt aangenomen. Ze trekt anderhalf jaar de wereld rond met Michaels Bad-tour (en wordt in de roddelbladen omgedoopt tot de geheime vriendin van Michael Jackson en moeder van zijn kind). Sheryl leert in die tijd heel wat mensen uit de muziekbusiness kennen. De sessie-aanbiedingen stromen binnen, ze schrijft een aantal songs in opdracht voor onder andere Eric Clapton  en sleept een contract in de wacht.

Tuesday Night Music Club

Na duurzame en kostbare investeringen belandt Sheryls plaat uiteindelijk in de prullenbak. Het resultaat is naar niemands tevredenheid. De platenmaatschappij verwacht Michael Jackson-achtige songs.Tuesday Night Music ClubMet een clubje muziekvrienden die vaste dinsdagavondsessies houden, richt ze de 'Tuesday Night Music Club' op. Als solo-project van Sheryl wordt hun cd Tuesday Night Music Club (1993) uiteindelijk op de markt gebracht. Succes alom; Grammy’s, gouden platen, nummer één in de hitlijsten en uitverkochte zalen. Met de vriendschap tussen Sheryl en de Club gaat het echter bergafwaarts totdat zelfs twee van de leden sterven, waarvan één zelfmoord.

Solo

De volgende studioplaten van Sheryl, Sheryl Crow (1996) en The Globe Sessions (1998), worden met iets minder enthousiasme ontvangen. In 1997 krijgt de singer/songwriter de opdracht de titelsong te schrijven en te zingen voor de James Bond film 'Tomorrow Never Dies'.

C'Mon en The Very Best

C'Mon, C'mon verschijnt in 2002. De luchtige single 'Soak Up The Sun' flopt in Nederland maar weet in de Verenigde Staten wel de Top 40 te halen. In 2004 is het tijd voor het greatest hits album, The Very Best Of Sheryl Crow. Met als extra de cover van het Cat Stevens nummer 'The First Cut Is The Deepest'. De greatest hits wordt opgevolgd door Wildflower (2005). Op de tweede single  'Always On Your Side'  zingt Sting mee.

Borstkanker

Dan wordt er borstkanker bij haar geconstateerd. Ze ondergaat een operatie en krijgt chemotherapie. De behandelingen staan aan maar ze moet het rustig aan doen en om te herstellen moet ze haar geplande tournee door Noord-Amerika uitstellen. In 2006 komt het goede nieuws, de kanker is helemaal weg en Sheryl Crow pakt de draad weer op. Voor Detours (2008) werkt ze na lange tijd weer samen met Bill Bottrell, die ook Tuesday Night Music Club produceerde. Sheryl komt in begin 2008 met het nieuws dat ze bij Fleetwood Mac gaat zingen.

Thuisvoelen in Nashville: Feels Like Home

Sinds er borstkanker is geconstateerd woont Sheryl Crow in Nashville. Ze gaat helemaal op in de gemeenschap en wil daar een album over maken. Het album Feels Like Home (2013) en de single 'Easy' gaan om dat heerlijke gevoel van thuis zijn en je thuis voelen. "Thuis kan ook fijn zijn, in plaats van vakanties en uitstapjes naar verre oorden." Naast de tekst klinkt het ook alsof ze zich thuisvoelt in Nashville, het is vooral pure country dat de klok slaat op het album.

Nummers Sheryl Crow