Fragment
Ouderwetse winterse appeltaart
- Fragmenten
- Ouderwetse winterse appeltaart
Buiten is het koud en guur. De winter is het beste moment om een lekkere Hollandse appeltaart te bakken. Check hier het recept van Herman Haan.
Geen amandelschaafsel ter garnering en ook geen of heel weinig rozijnen gebruiken. Maar wel met een beetje vanille saus ( gewoon vanille vla warm maken en royaal over de appeltaart gieten ) De slagroom is zonder suiker, want zonder suiker verbind de slagroom de zoete appeltaart en de zoete vanillesaus. Anders heb je 3 x zoet en das niet lekker!
Het Deeg
200 gram boter die op kamertemperatuur is
( ook nog extra klontje voor invetten van de springvorm )
150 a 160 gram bruine basterdsuiker
Kaneel naar smaak ( maar niet teveel! )
300 gram bloem
Toefje zout
Paar drupjes citroensap
Sommige bakkers bestuiven de taart voor het afbakken nog met wat paneermeel
De vulling
Stuk of 7 tot 10 appels ( Jonagold is favoriet bij velen )
Beetje wodka ( mijn favoriet ) of bruine rum
Een beetje gepelde walnoten ( vroeger had bijna iedereen op platteland een walnotenboom )
Zakje vanillesuiker
3 a 4 eetlepels suiker
Kaneel naar smaak
Paar drupjes citroensap
De vanillesaus en slagroom
Gewoon met grote glimlach een pak vanillevla uit de koelkast en vlak voor serveren warm maken
Zelf slagroom maken ( zonder suiker !!!! ) is het lekkerst, maar denk er om dat je de mixer niet te lang laat doordraaien.
De Taartvorm
Neem taartvorm van 24 cm doorsnee ( vaak standaard )
Gebruik het klontje boter om de taartvorm mee in te vetten
Bekleed de bodem en zijkant met het deeg maar hou genoeg over voor de bovenkant
Doe de vulling in de beklede taartvorm
Bedek de bovenkant van de taart naar eigen fantasie ( meeste mensen doen reepjes deeg )
Bak de appeltaart gaar in ongeveer 60 minuten op ongeveer 200 graden
Even afkoelen
Warm serveren met scheut hete vanillesaus en heerlijke klodder slagroom
Eetsmakelijk.