Fragment

Herman's Herfstrecept: Stamppot spruitjes met bospaddenstoelen en wildzwijnhaas

  1. Fragmentenchevron right
  2. Herman's Herfstrecept: Stamppot spruitjes met bospaddenstoelen en wildzwijnhaas

Het regent en de wind waait om het huis. De herfst is nu echt begonnen. Tijd om de keuken in te duiken voor een heerlijke maaltijd die past bij het najaar. Dagsluiter Herman Haan houdt van kokkerellen en deelt in Thuis op 5 zijn favoriete herfstrecept!

Recept: Stamppot spruitjes met bospaddenstoelen en wildzwijnhaas

Ingrediënten voor 2 personen:

*Van de poelier: medaillons van wildzwijn (medaillons zijn plakjes zwijn van bijna een centimeter dik) *Romige saus van versgebakken paddenstoelen, wodka, ui, paprika, knoflook en rozemarijn *Stamp van spruiten, wortels, stukjes aardappel en blokjes rookspek

Eerst maken we de stamp

Kook ongeveer 200 gram spruitjes en worteltjes beetgaar. Kook ze  elk in eigen pannetjeKook 100 gram stevige aardappelen bijna gaar en snijd ze ( na afgekoeld te zijn ) in blokjes.Nadat alles is afgekoeld , zet een redelijk grote koekenpan op het vuur, doe er niet teveel boter of margarine in en als de boter bijna bruin is , doe er eerst de blokjes rookspek in, laat die even garen en doe dan de spruitjes, de worteltjes ( die ook in kleinere stukjes zijn gesneden ) en de aardappelen in de koekenpan en schep alles een paar keer om. Zet na 5 minuten de pan van het vuur en laat alles afkoelen terwijl je bezig gaat met de andere onderdelen van het gerecht.Op smaak brengen is overigens misschien niet nodig want de rookspek is al behoorlijk zout van zichzelf. 

De romige saus

Voor de romige saus heb je het volgende nodig: Paddenstoelen als eekhoorntjesbrood, cantharellen en bv shitakeFijn gesneden ui ( niet te groot ) en derde deel van paprika , in blokjes gesneden en 2 of 3 knoflookteentjes, geperst. Hak de rozemarijn en strooi ze over het gesneden ui en paprika mengsel. Pakje kookroom en scheutje wodka.

Zet koekenpan op hoog vuur ( wokpan zou ideaal zijn ), doe er een scheutje olie en klein klontje boter in en als het mengsel flink heet is, bak dan eerst de knoflook een klein minuutje mee en doe er dan de rest in, behalve de room en de wodka. Laat het vuur lekker hoog en schep het mengsel paar keer om. Als alles bijna gaar is, blus het af met een scheutje wodka ( denk om de vlam!! ) en doe er de kookroom bij ( 100 cc )

Eventueel nog wat peper en zout er bij en op laag vuur zetten. Even laten pruttelenZet ook de spruitjes stamp weer op middelhoog vuur en vergeet niet om ook de stamp een paar keer om te scheppen

De Zwijnshaas

Meestal is een wildzwijnshaas niet al te groot en als dat in dit geval ook zo is, neem dan 1 haasje per persoon. Snij de haasjes in plakken van net geen centimeter dik en wrijf ze in met peper en zout.Zet koekenpan op hoog vuur met klontje boter en als de boter sist en bruin is, leg de plakken zwijnshaas voorzichtig in de pan ( let op de spetters hete boter ) en bak ze anderhalve minuut aan beide zijden en doe het gas uit. Even laten nagaren.

Pak ondertussen twee ( liefst voorverwarmde ) borden en schep in het midden van het bord twee scheppen spruitjesstamp. Pak de pan met de wildzwijnshaas en leg de plakjes dakpansgewijs over de spruitjesstamp. Pak de hete saus en drapeer de saus rondom de stamp en deels over het vlees.

En smullen maar! Herman Haan