Fragment

HZD: Kun je als mensen overleven op honden- en kattenvoer?

  1. Fragmentenchevron right
  2. HZD: Kun je als mensen overleven op honden- en kattenvoer?

Stel, je hebt niks meer in huis, behalve voer voor je kat of hond. Heel aantrekkelijk zien de brokjes er niet uit, maar je zou er een hapje van kunnen eten. In de jaren tachtig schijnen arme Amerikanen zelfs geleefd te hebben op kattenvoer. 

  

Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar is het niet. Katten en honden hebben, net als mensen, ook vet, eiwit en vezels nodig. Al die stoffen zitten verwerkt in katten en hondenvoer. Als ons huisdier kan overleven op blikvoer, dan kunnen wij dat dus ook.  

  

Pas als je langere tijd uitsluitend op dierenvoedsel leeft, kan dat voor problemen zorgen. In lang niet al het dierenvoedsel zit bijvoorbeeld vitamine C. Een stof die wij mensen wel nodig hebben, maar katten en honden niet. Ook zal je op den duur vet tekort komen, wat kan leiden tot depressies en hart- en vaatziekten.  

  

Toch is er kwalitatief gezien niks mis met dierenvoeding. In sommige maaltijden zitten zelfs ingrediënten verwerkt die geschikter zijn voor mensen - dan voor dieren. Groente bijvoorbeeld. Omdat groente gezond is voor ons, denken we dat het ook goed is voor huisdieren. Maar onze huisdieren zijn echte carnivoren en hebben helemaal geen behoefte aan groenten. 

  

Dus ja, we kunnen overleven op katten- en hondenvoer. Maar je wordt misschien wel raar aangekeken door je huisdier... als je mee eet van zijn malse brokjes met lams- en rundvlees.