Fragment

HZD: een kater hebben

  1. Fragmentenchevron right
  2. HZD: een kater hebben

Ouderdom komt met gebreken. Dit gezegde is zeker van toepassing als het gaat om de heftigheid van een kater. Die lijkt namelijk steeds heftiger te worden naarmate je ouder wordt. 

  

Tijdens een kater heb je vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. De hoofdpijn komt tot stand doordat alcohol de bloedvaten in je hersenen wijder maakt. Zodra de invloed van alcohol afneemt, probeert je lichaam de bloedvaten weer te vernauwen.   

  

Daarnaast irriteert alcohol het slijmvlies in de keel, slokdarm, maag en mond. Deze prikkelingen zorgen ervoor dat je misselijk wordt en dat je uiteindelijk moet overgeven. 

  

Zo ontstaat een kater. Maar hoe komt het dat een kater op latere leeftijd heftiger binnenkomt? 

  

Dit komt vooral doordat je naarmate je ouder wordt, minder spiermassa hebt. Die wordt langzamerhand vervangen door vet. Je spiermassa bestaat voornamelijk uit water. Daardoor wordt alcohol makkelijker verdund. 

  

En omdat je minder fit bent dan op je twintigste, herstelt je lichaam ook minder makkelijk van een avondje doorzakken. Je lever krijgt meer moeite met het afbreken van de giftige stoffen in alcohol. Het gevolg: de volgende dag een kater.