Fragment

'Challe', het Joodse 'verbindingsbrood'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Challe', het Joodse 'verbindingsbrood'

Vandaag praat Petra met Esther Erwteman en Esther Porcelijn over de betekenis van het Joodse brood 'Galle'. Dat is een brood dat met deeg gevlochten wordt. Daarom staat 'Challe' ook voor verbondenheid in de Joodse traditie. Wilt u zelf Challe bakken?Benodigdheden:1 kilo bloem50 G gist (neem voor 1 galle 40 G, voor 4 galles 75 G)2 eieren (1 eiwit part houden om te bestrijken)75 G botermaanzaad of sesamzaadjes3/4 eetlepel zout1 eetlepel suikerbakpapierDoe de bloem in een grote mengkom. Roer suiker en zout erdoor. Maak een putje in het midden en brokkel daar de gist in.Doe een halve liter louw water in dit putje, roer voorzichtig wat meel door het water/gist mengsel en laat tien minuten staan tot er belletjes ontstaan. Voeg nu de eieren toe en ruim de helft van de boter.Alles nu goed door elkaar kneden tot een soepel deeg. Het moet aanvoelen als kinderbilletjes. Als het te zacht wordt doe je er wat bloem bij, als het te droog wordt wat water. Minstens tien minuten blijven kneden. Het deeg nu laten rijzen totdat het volume verdubbelt is. Het is gemakkelijk om het af te dekken met een met boter bestreken stuk plastic.De oven voorverwarmen op de hoogste stand. Doe een bakje met water in de oven.Het gerezen deeg nog even kneden, in drieën verdelen, rollen ervan maken en vlechten. (Voor een speciale nieuwjaarsgalle het brood nu in een ronde vorm leggen). De galles nu insmeren met het met wat water losgeklopte eiwit (voor een zachte korst kan het eiwit vervangen worden door gesmolten boter). Als het water in het bakje kookt kan het brood erin. Na tien minuten het bakje water uit de oven halen en deze iets lager zetten.Het brood in +/-30 minuten bakken.De podcast 'Esther en Esther aan de kook' is te beluisteren via de link: https://www.nporadio5.nl/podcasts/de-jodcast-eo/56320/esther-esther-aan-de-kook