Fragment
Jood zijn is geen hobby; Esther en Esther aan de kook
- Fragmenten
- Jood zijn is geen hobby; Esther en Esther aan de kook
In seizoen 2 van de Jodcast-podcast zoekt schrijver en columnist Esther Porcelijn haar joodse identiteit al kokend met Esther Erwteman die een joodse kookstudio runt. In Open Huis praat Petra de Joode met de beide Esther’s over hun joods-zijn en de verhalen achter de gerechten.
Vandaag: Jood zijn is geen hobby / matzeballen en herinneringen aan Pesach
Link naar de Jodcast: https://www.eo.nl/podcasts/de-jodcast-podcast
Benodigdheden voor de matzeballen:
- 100 gram matzes (een half pak)
- 3 eieren
- 75 ml kippenvet (schmaltz) of 75 gram boter, gesmolten
- Handje bieslook, fijngehakt
- Handje dille, fijngehakt
- 1/4 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- Flink veel zwarte peper
Begin met het deeg van de matzeballen. Klop de eieren krachtig los en voeg de gehakte bieslook, dille en zout en peper toe. Giet het gesmolten kippenvet (of de boter) erbij en meng daarna het bakpoeder erdoor. Is het deeg te droog, voeg dan eventueel een klein beetje kippenbouillon (of gekookt water) toe.
Zet het deeg voor de matzeballen minstens 30 minuten of maximaal twee uur afgedekt in de koelkast (het matzemeel kan het vocht dan goed opnemen).
Als het deeg voor de matzeballen lang genoeg heeft gerust, zet je een middelgrote pan met kokend water op het vuur. Voeg wat zout toe.
Rol van het deeg ongeveer 16 balletjes ter grootte van een walnoot. Let op: de ballen zullen nog enorm rijzen tijdens het koken, dus maak ze zeker niet te groot. Laat de matzeballen voorzichtig in de soep glijden, houd het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat ze zo in 30 minuten garen.
Maak de matzeballensoep af met wat extra verse dille en zwarte peper.