Fragment

Is de Joodse keuken hip en trendy?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is de Joodse keuken hip en trendy?

Petra de Joodse praat met podcastmakers Esther Porcelijn en Esther Erwteman over de veranderende Joodse keuken. Want is de Joodse keuken een hippe, of traditionele keuken? 

Bij dit gesprek hoort het recept van boterrijst. 

Benodigdheden:

saffraan
gedroogde cranberry’s
citroen
blanke rozijnen
basmatirijst
versgemalen peper
boter, gesmolten
zout
kokend water kaneelstokje kardemompeulen sinaasappel
munt
blanke amandelen
olie
pistachenoten kristalsuiker sinaasappel oranjebloesemwater granaatappelpitjes

Overgiet de saffraan met 2 eetlepels kokend water en laat 5 minuten staan. ♦ Wel de cranberry’s 15 minuten in het citroensap en een beetje kokend water. ♦ Laat ook de rozijnen in een beetje kokend water wellen. ♦ Spoel de rijst in een vergiet onder de kraan af. ♦ Verwarm de oven voor op 230 graden of op de hoogste ovenstand. ♦ Doe de rijst in een diepe ovenschaal van 20 x 30 cm. ♦ Voeg versgemalen peper toe en giet de boter en het kokendhete water eroverheen. ♦ Voeg 1 theelepel zout, het kaneelstokje, de kardemompeulen en de stukjes sinaasappelschil toe. ♦ Doe de takjes munt erbovenop en dek de schaal af met aluminiumfolie zodat de rijst goed afgedekt is.
♦ Zet de schaal 25 minuten in de oven, tot de rijst alle vloeistof heeft opgenomen. ♦ Haal de rijst uit de oven, open een stukje van de aluminiumfolie en giet het saffraanwater over een hoek van de ovenschaal. Dek de schaal weer goed af en laat de rijst nog 5 minuten afgedekt stomen. ♦ Ga ondertussen verder met de toppings. Hak de amandelen grof. Giet het water van de rozijnen en cranberry’s af. ♦ Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan. Voeg de amandelen, pistachenoten, cranberry’s, rozijnen en de suiker toe. Bak ongeveer 5 minuten. ♦ Verwijder de kardemompeulen, het kaneelstokje en de sinaasappelschillen uit de rijst. ♦ Meng de saffraanrijst met de rest van de rijst. Zo houd je witte en gele rijstkorrels: dit is vooral mooi voor het eindresultaat. ♦ Voeg het oranjebloesemwater toe, de sinaasappelrasp en 1 eetlepel citroenrasp. Voeg 1 theelepel zout toe en fluf het geheel met een vork. ♦ Doe de rijst in een mooie schaal en verdeel hierover het gedroogd fruit-notenmengsel. ♦ Maak eventueel af met de granaatappelpitjes.