Fragment

Jan Rietman met 'Beste Stemmer'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jan Rietman met 'Beste Stemmer'

"Het was 1972. Ik zat net in de eerste klas van de MAVO. Spannend, en wennen aan de lessen en leraren. Nu had mijn moeder een vriendin met een vier jaar oudere zoon Hans die nogal verwend was. Ik kreeg op een dag ‘zomaar’ zijn oude pick-up, een Phillips draaitafeltje met rode en oranje buitenkant. Hij had een nieuwe installatie gekregen. Erbij een stapel singletjes, van voor mij onbekende artiesten: Corrie Brokken en Ray Charles. Mij sprak het niet aan. 


Op school hadden wij ook het vak Maarschappijleer, wat gegeven werd door Meneer Tange, een leraar op geitenwollen sokken, lange baard en met een kritische blik op de wereld We kregen les over Amerika en de politiek (waar hij zo zijn bedenkingen over had) Het liedje van Boudewijn de Groot kwam ter sprake. De tekst had hij laten stencillen en daar moesten wij over praten.


Tsja, als je dertien bent weet je nog niet zo goed wat je daar nou over moet vinden en kwam zijn les niet zo uit de verf. Wel ben ik bij de radio-tv zaak Valkenberg in Zaandam gaan luisteren naar deze muzikant. Met koptelefoon op geluisterd, en ik besloot meteen de hele lp te kopen.


Hoeveel ik er voor betaald heb weet ik niet meer. Wel weet ik dat er een nieuwe wereld voor je open lag, de kindertijd was voorbij. Het pick-uppie heb ik nog en mijn eerste zelfgekochte lp natuurlijk ook!"