gevonden: dochter van Willy Noach


Zoektocht

“Ik heb helemaal niets meer van mijn Joodse familie.”

We vinden dochter Jannie – die zich tegenwoordig Miriam noemt – in Leeuwarden. Ze is ontroerd door de zoektocht van Hanny: “Mijn grootouders zijn omgekomen in Auschwitz en ik heb daardoor helemaal niets meer van hen. Dit is zo bijzonder!” Hanny heeft de tranen in haar ogen wanneer ze hoort dat Miriam zo blij is met de overgebleven spullen die zij mag gaan overdragen aan haar. Miriam komt speciaal voor Hanny naar de studio en Hanny herkent haar meteen: “Jij bent het, je lijkt sprekend op je moeder!” De vleesschaal wordt overhandigd en er wordt nog lang nagepraat: “Onze moeders moesten eens weten dat wij hier vandaag zo samen zijn.” 

Het verhaal
Hanny is kort geleden aan het opruimen geslagen:Ik heb foto’s gevonden. Van mijn moeder van vroeger. Daar staat vooral vaak Willy Noach op, mijn moeders beste vriendin van vroeger. Maar er zijn ook foto’s van de kinderen van Willy: Jannie, Pauti en Marijke. Ik dacht ineens: ‘Wat zou er van hen geworden zijn?’”
 
Hanny’s moeder Sinie Kuiper bracht haar jeugd samen door met Willy Noach. Zij waren vriendinnetjes op school in Zutphen, maar de oorlog kwam er tussen. Willy was joods en moest met haar familie onderduiken. Sinie heeft zich daarna altijd afgevraagd of Willy en haar familie de oorlog wel hebben overleefd.

Gelukkig vinden Sinie en Willy elkaar terug na de oorlog. Ze pakken hun vriendschap weer op en leren ook elkaars gezinnen kennen. Sinie’s dochter Hanny denkt nog geregeld aan die tijd: “Ik heb ook zelfs nog een vleesschaal die mijn oma gekregen heeft van die joodse familie. Ik heb er moeite mee dat ik die vleesschaal heb. Want mevrouw Noach zei tegen mijn oma: ‘Bewaar jij die maar, want ik weet niet of wij terugkomen na de oorlog.’ Misschien willen zij die vleesschaal wel hebben? Mijn moeder bewaarde het altijd trouw en het voelt niet goed om iets te hebben wat eigenlijk aan hen toebehoort.”

Hanny Frederiks zoekt kinderen van Willy Noach 1


Hanny Frederiks zoekt kinderen van Willy Noach 2


Hanny Frederiks zoekt kinderen van Willy Noach 3Laat een reactie achter
Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie3 reacties

Geschreven door:  

Hanny

4 februari 2018 - 20:50 uur

Wat heb ik genoten....en blij dat ik de vleesschaal heb kunnen geven aan Miriam, zo bijzonder.


Geschreven door:  

Miriam Vaz Dias

4 februari 2018 - 19:00 uur

Vanmiddag in de studio geweest, met Hanny Frederiks. Het was geweldig, nogmaals dank. Overigens heb ik wel (Joodse) familie overgehouden gelukkig! Alleen wat betreft mijn opa en oma, is dit bord het enig tastbare,


Geschreven door:  

Joke Schilling

4 februari 2018 - 15:20 uur

In het Gelderse Zetten of directe omgeving woont een kunstenares, zeer goede schilderes van Paarden, koeien etc. genaamd Patty Vas Diaz. Zou zomaar een van de kinderen kunnen zijn. Ze is aangesloten bij galerie de Sleedoorn in Zetten.