Dochter en kleinzoon Jacobs

Zoektocht

Uit de DNA-test blijkt dat meneer Jacobs NIET WIlma's vader was...

Inmiddels hebben Wilma en de nabestaanden van meneer Jacobs een DNA-test gedaan. En wat blijkt... Hij is NIET Wilma's vader. Helaas is er dus nog steeds geen duidelijkheid over wie Wilma's vader is geweest. Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal. 

Tijdens de uitzending
De zoektocht van Wilma wordt fanatiek opgepakt door onze Zoekbrigade. Dat Karel Jacobs niet meer leeft, weten we al, maar zou zijn dochter nog leven? We vinden een kleinzoon van Karel en hij vertelt dat zijn moeder, de dochter van Karel, nog leeft en al 89 jaar is. Daarmee vinden we dus een halfzus van Wilma! De familie Jacobs vraagt bedenktijd, maar de kleinzoon staat in ieder geval positief tegenover contact met Wilma: “Het is niet zomaar wat om er ineens familie bij te hebben. Maar ik sta er niet negatief tegenover! En ik ben ook benieuwd naar haar verhalen over mijn opa, want ik heb hem zelf nauwelijks gekend!” Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Wilma groeit op als nakomelingetje in een gezin van vijf kinderen, maar past er naar eigen zeggen niet goed tussen: “Ik zag er anders uit en had andere interesses. Ik ben ook de enige geweest die naar het vwo ging en daarna naar de universiteit. Ik was een buitenbeentje." Wilma heeft altijd gedacht dat haar vader op haar vijfde is gestorven aan een erfelijke hersenziekte. Haar moeder vertelt pas in 2000, op haar sterfbed, dat er twee andere mannen zijn, die Wilma's vader kunnen zijn. Dat nieuws slaat in als een bom: "Ik ben al die tijd bang geweest voor niks en heb keuzes gemaakt die niet nodig waren. Ik heb inmiddels gezocht naar de twee kandidaten die mijn vader konden zijn volgens mijn moeder. De één heb ik zelf uitgesloten, dus dan blijft alleen meneer Jacobs nog over...”

De heer Jacobs komt bij het gezin over de vloer als een huisvriend: “Mijn vader was toen al overleden. Meneer Jacobs wilde dat ik net als hij etaleur zou worden. Dat heb ik nooit gedaan. Ik kan me herinneren dat hij ineens in mijn leven was, hij kwam vaak langs. Misschien wist hij ook helemaal niet dat ik waarschijnlijk zijn dochter ben. Op een gegeven moment kwam hij niet meer. Mijn moeder heeft toen in zijn straat gevraagd waar hij was, en hij bleek te zijn overleden! Ik was toen een jaar of vijftien.”

Voor Wilma is haar achtergrond een grote vraag: “Ik wil weten of ik zijn dochter ben. Als dat zo blijkt te zijn, ben ik benieuwd of ik nog familie heb. Ik weet dat hij een dochter had. Ik verwacht geen intens contact, maar zou wel een duidelijker plaatje van mijn achtergrond willen hebben...”

Aanknopingspunten:
* meneer Jacobs
* hij was etaleur bij de firma Wijers aan de Neude in Utrecht
* hij werd uitgeleend aan grote bedrijvens, zoals de Bijenkorf in Amsterdam
* meneer Jacobs had tenminste een dochter
* als tiener werkte hij als piccolo bij het Rembrandt theater in Utrecht
* hij is overleden rond 1972

Wilma zoekt dochter en kleinzoon Jacobs - deel 1Delen