Naar homepage
Nieuws

Kees Haak ontvangt Gulden Vedel 2021

foto: Sterren NLfoto: Sterren NL
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Haak ontvangt Gulden Vedel 2021

Tijdens het Nederlands kampioenschap rolstoeldansen, dat op 16 oktober 2021 plaatsvond, heeft Kees Haak de Gulden VedelL in ontvangst mogen nemen.

De Gulden Vedel

De Gulden Vedel is een prijs van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren voor een Nederlandse artiest waarvan de muziek het afgelopen jaar het populairst is geweest in de dansscholen. De prijs is in het leven geroepen in 1979. Destijds ontving Nico Haak († 13-11-1990) als eerste deze onderscheiding vanwege zijn nummer Foxy Foxtrot. Tal van andere Nederlandse artiesten waaronder Lee Towers, Anita Meyer, René Froger, Jan Smit en Gerard Joling hebben bijzondere prijs in ontvangst mogen nemen.

Dans, dans, dans

De NVD heeft door de aanzienlijke populariteit van Dans dans dans binnen de danswereld besloten om de Gulden Vedel dit jaar aan Kees Haak uit te reiken. Deze single draagt volgens de NVD aanzienlijk bij de danssport onder de aandacht te brengen bij een nieuwe (jongere) generatie.

René Karst

De credits van deze dansplaat bij uitstek gaan voor een groot gedeelte naar René Karst. René riep de hulp in van tekstschrijver Willem Gunneman. Samen hebben ze gekeken op welke manier Foxy Foxtrot van Haak senior tot stand is gekomen. Het moest geen cover worden, maar een compleet nieuwe track.

Nico Haak

Kees: "Hoe bijzonder is het dat ik, 42 jaar na dato, notabene op de verjaardag van Haak senior, de Gulden Vedel uitgereikt krijg. Mijn vader kreeg destijds een echte vergulde zilveren dansschoen. Die staat nog steeds pontificaal op de schoorsteen bij mijn moeder. Tegenwoordig bestaat de onderscheiding uit een speldje én een oorkonde. Die komt bij mij thuis ook op een mooie plek te hangen. Bovendien vind ik het ook een grote eer dat de naam Haak nu twee keer voorkomt in de lijst. Bij deze wil ik dan ook de federatie die dit mogelijk heeft gemaakt van harte bedanken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.