Nieuws

Mart Hoogkamer, Ammar en Sophie Straat zijn genomineerd voor een Edison in de categorie Hollands

foto: AVROTROS & singlehoesfoto: AVROTROS & singlehoes
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Hoogkamer, Ammar en Sophie Straat zijn genomineerd voor een Edison in de categorie Hollands

Vanmiddag zijn de nominaties voor een Edison in de categorie Hollands bekendgemaakt. Jan Paparazzi verraste op Sterren NL Radio de genomineerden.

De genomineerden voor een Edison in de categorie Hollands zijn Mart Hoogkamer, Ammar en Sophie Straat.

Mart Hoogkamer

Met vele grote hits en een uitverkocht Ahoy kan men niet meer om Mart heen.

Het juryrapport is dan ook zeer lovend over de zanger uit Leiden:

‘Na jaren vol smartlappen kwam het grote succes voor Mart Hoogkamer in de vorm van een zomerhit die de café’s en de costa’s deed kolken. In de hit Diamant die Mart uitbracht, toonde hij zijn gevoelige kant. Mart is een alleskunner.’

Video: Mart Hoogkamer genomineerd voor een Edison

Video niet beschikbaar

Ammar

De tweede artiest die bekendgemaakt werd is Ammer. Met nummers als Turk uit de kroeg en De laatste mag Ammar het jaar 2022 als succesvol beschouwen. De vakjury is goed te spreken over de volkszanger.

‘Ammar kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de Nederlandse volksmuziek, maar het duurde even totdat Nederland in aanraking kwam met Ammar. Zijn filmpje dat viral ging - en een platendeal bij het label van Snelle - resulteerde vorig jaar in een paar kroegknallers van de bovenste plank én een optreden bij De Toppers. Ammar is een nieuw talent waar je in 2022 niet omheen kon.’

Sophie Straat

De laatste artiest die Jan paparazzi bekend mocht maken is Sophie Straat. De zangeres met een bijzonder maar mooie uitstraling behandeld in haar nummers zware thema’s. Hiervoor wordt ze beloond door de vakjury:

‘Met hoorbaar plezier en grote muzikaliteit bleef Sophie Straat zich vorig jaar inzetten voor het bespreekbaar maken van serieuze thema’s. Haar spitsvondige recht-voor-zijn-raap-teksten en muzikale diversiteit voorkomen dat de protestsongs zwaar of belerend worden. Ook in 2022 bewees Sophie dat ze op dit gebied momenteel haar gelijke niet kent.’

Video: Sophie Straat krijgt te horen dat ze genomineerd is voor een Edison

Video niet beschikbaar

Uitreiking

De Edison is de oudste nog bestaande muziekprijs in Nederland. Er zijn 11 categorieën voor de AFAS Edison Pop: Album, Alternative, Dance, HipHop, Hollands, Nederlandstalig, Nieuwkomer, Pop, Rock, Song en Videoclip.

Maandagavond 6 maart worden de Edisons uitgereikt. Dit gaat gebeuren tijdens een besloten show in het AFAS Theater in Leusden.