Nieuws

25 jaar terug overleed de Zangeres Zonder Naam: De herinneringen blijven altijd

foto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar terug overleed de Zangeres Zonder Naam: De herinneringen blijven altijd

De koningin van het levenslied, dat is de titel die Mary Servaes, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam tijdens haar carriére gekregen heeft. Vandaag, 25 jaar geleden overleed ze. Een terugblik op een mooie carrière waarin ze meer dan 550 nummers heeft uitgebracht.

Successen

Mexico, 'T was aan de costa del sol, Mandolinen in Nicosia. Zomaar een greep uit het rijke oeuvre van de Zangeres. Mede dankzij deze grote hits was de Zangeres Zonder Naam enorm succesvol met ruim 17 miljoen verkochte platen. Maar er was veel meer dan alleen de grote hits.

Een vergeten liedje

DJ Jan Paparazzi is bekend met het repertoire van de Zangeres en kent vele liedjes, bekend en minder bekend. Hij vertelt over een nummer van de Zangeres Zonder Naam: ''De blinde soldaat is een prachtige plaat bijvoorbeeld, op de radio mocht het niet gedraaid worden want het onderwerp was niet bespreekbaar.

Het nummer gaat over soldaten in een oorlog. ''Er waren tijdens de oorlog best veel soldaten die terugkwamen met lichamelijk letsel of die blind waren geworden, daar gaat het liedje over.''

Ook in deze tijd met de oorlogen die spelen is het nummer weer actueel en herkenbaar. Beluister hier het nummer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protest

Tijdens de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw onstond er meer maatschappelijke weerstand tegen problemen. Ook de Zangeres uitte dat in verschillende protestsongs zoals: Hij was maar een neger (over racisme) en Luister Anita (tegen homohaat). Ook met de problematiek van vandaag de dag zijn veel van de protestsongs nog actueel.

Mexico

Uiteindelijk was Mexico haar grootste hit. Jan Paparazzi vertelt het volgende over het nummer: ''Het is best bijzonder dat Mexico haar grootste hit is geweest terwijl ze zelf nog nooit in Mexico is geweest. Het typeert wel haar kracht om zo geloofwaardig te zingen dat het net lijkt alsof ze er wel geweest is.

Bekijk hier Mexico live bij Op Volle Toeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.