Sterren NL Radio

Piratenmuziek: de verborgen schat van het Nederlandse lied

foto: Privécollectie
  1. Nieuwschevron right
  2. Piratenmuziek: de verborgen schat van het Nederlandse lied

Aanstaande zaterdag is het zo ver, de allereerste Sterren NL Piraten Party live vanuit de studio van Sterren NL in Hilversum. Van 18:00 uur tot 00:00 uur hoor je Marcel de Vries en Jan Paparazzi met de mooiste piratenmuziek op Sterren NL Radio. Maar wat is piratenmuziek nou eigenlijk en hoe is dit genre ontstaan?

Wat is piratenmuziek

Piratenmuziek is een bijzondere variant binnen het genre van het levenslied. Deze muziek heeft namelijk nog niet de grote doorbraak gemaakt bij het brede publiek, en is daarom voornamelijk te beluisteren op de (illegale) piratenzenders waarbij alleen muziek over het levenslied wordt gedraaid.

Wanneer muziek eenmaal doorbreekt bij het grote publiek, wordt het niet langer beschouwd als piratenmuziek.

Piratenmuziek is meestal eenvoudiger van aard met eenvoudige arrangementen, simpele ritmes en melodielijnen. Het voornaamste instrument dat wordt gebruikt is vaak een synthesizer, soms wordt deze aangevuld met een gitaar of accordeon.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe is piratenmuziek ontstaan

Voor het ontstaan van piratenmuziek moeten we terug naar de jaren ’30 van de vorige eeuw. Hoewel de muziek begon in de arbeiderswijken van Almelo, verspreidde het zich al vrij snel door heel Overijssel.

Deze muziekstijl onderscheidde zich van de mainstream door het draaien van authentieke arbeidersliederen die niet te horen waren op de reguliere radiostations van 'Hilversum'.

De uitzendingen vonden voornamelijk plaats in de ochtenduren of na de officiële Hilversum-uitzendingen, en in het weekend, waardoor ze een aanvulling vormden op het reguliere radioprogramma.

Waar luisteren de mensen naar piratenmuziek

Piratenmuziek wordt voornamelijk geluisterd in regio's als Overijssel, Gelderland, Friesland, Drenthe en delen van Noord-Brabant.

Vooral in Twente, het Vechtdal, Zuidoost-Drenthe, De Friese Wouden en Het Bildt zijn tal van piratenzenders actief.

Sterren NL Piraten Top 50

Tijdens de piratenavond zenden wij ook de Sterren NL Piraten Top 50 uit. Deze lijst stellen we samen met jou! Tot 30 maart kun jij stemmen op jouw favoriete piratenhits.

Dit kun je doen door naar ons Facebook- of Instagram-account te gaan en laat via de reacties weten welke hits echt niet mogen ontbreken in deze lijst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.