Nederlandstalige Top 1000

Het Smurfenlied; het lied dat wereldwijd wordt meegezongen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Smurfenlied; het lied dat wereldwijd wordt meegezongen

Waar komen jullie toch vandaan? Waar de smurfenhuisjes staan. Precies 45 jaar geleden scoorde Vader Abraham een nummer 1-hit met een bijzonder lied: 't Smurfenlied.

Het is deze week 45 jaar geleden dat Vader Abraham de nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 overnam met Het Smurfenlied. De single groeide uit tot de best verkochte single van Nederland.

Inspiratie

Maar hoe komt Vader Abraham op het idee om een lied te maken over de kleine blauwe wezentjes? Hij vertelt erover in het TROS programma Aktua.

Vader Abraham over het Smurfenlied

Video niet beschikbaar

Buitenland

‘t Smurfenlied was niet alleen in Nederland een groot succes. Vader Abraham nam het lied op in zestien verschillende talen, waaronder in het Duits, Engels, Frans, Fins, Spaans en Zweeds.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zin voor zin

Het inzingen in de andere talen ging niet zonder slag of stoot. “Het is een moeilijke zaak geweest, omdat ik nauwelijks de talen beheers”, aldus Vader Abraham.

Hij vervolgt: “Het inzingen werd echt zin voor zin gedaan. Ik hoorde de zin van een producer uit het betreffende land en dat probeerde ik te onthouden.”

Legendarisch

't Smurfenlied kunnen we met alle gemak scharen tot één van de grootste hits uit Nederland. Met wereldwijde releases en meer dan 17.000.000 exemplaren is het nummer legendarisch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.