Naar homepage
Muziekfeest op Zondag

Het verhaal achter ‘Zwart wit’ van Frank Boeijen

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter ‘Zwart wit’ van Frank Boeijen

Tijdens het Muziekfeest op Zondag hoor je de mooiste luisterliedjes van Nederlandse bodem. Jeffrey Schenk zingt in de uitzending van aanstaande zondag Zwart wit van Frank Boeijen. Een nummer met een bijzonder verhaal.

In de nacht van 20 op 21 augustus 1983 wordt in de Amsterdamse binnenstad de vijftienjarige Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer neergestoken. Al snel wordt er gesproken van een racistisch motief, maar de rechter acht dit niet bewezen.

Grootste hit

De gebeurtenis inspireert Frank Boeijen om het nummer Zwart wit te schrijven. Het nummer maakt veel indruk en groeit uit tot de grootste hit van de zanger. Zo bereikt het de vierde plaats in de Nederlandse Top 40 en scoort het nummer ook goed in België.

ANP 300887295

foto: ANP

Herdenking van de vermoorde Kerwin Duinmeijer

Bedreigingen

Doordat Zwart wit veel op de radio te horen is, hoort ook de dader van de steekpartij het nummer. Hij probeert Frank Boeijen te bedreigen.

“De moordenaar had zijn vrienden de opdracht gegeven om mij ook de strot af te snijden”, vertelt Frank Boeijen in 2017 bij NPO Radio 1. “Ik trad op onder politiebegeleiding.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziekfeest op Zondag

Tijdens het Muziekfeest op Zondag zingt Jeffrey Schenk zijn versie van Zwart wit. “Het is zo’n indrukwekkende tekst en helaas in 2021 nog steeds erg actueel”, aldus Jeffrey. “De tekst komt op deze manier echt bij je binnen.”

Het Muziekfeest op Zondag: De mooiste luisterliedjes zie je aanstaande zondag om 9:20 uur op NPO 1.