Emilie Op Volle Toeren

Frans Bauer: "Ik las vroeger de menukaart voor aan mijn ouders"

foto: Roland J. Reinders
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Bauer: "Ik las vroeger de menukaart voor aan mijn ouders"

In het nieuwe AVROTROS-programma 'Leven zonder letters' biedt Frans Bauer de helpende hand aan twaalf mensen die laaggeletterd zijn. Hij daagt ze uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan. Vanmiddag schoof Frans aan bij Emilie Sleven in Muziekfeest in de Middag om meer te vertellen over het programma.

foto: Sterren NL

Eigen idee

Frans vertelt aan Emilie dat het programma-idee bij hem zelf ontstaan is doordat zijn ouders vroeger niet konden lezen op schrijven. Hij is zelf bij AVROTROS naar binnengestapt en heeft zijn programma-idee op tafel gelegd:

Laaggeletterdheid

Voor Frans was het heel normaal dat zijn ouders niet konden lezen of schrijven. Daar groeide hij mee op. Dat resulteerde erin dat hij als kind alles aan zijn ouders moest voorlezen. "We moesten ook dingen beantwoorden voor onze ouders. Eigenlijk de omgekeerde wereld, want normaal lezen de ouders de kinderen voor." Ook eten in een restaurant of op vakantie was lastig.

Quote

Ik las de menukaart voor aan mijn ouders.

Frans Bauer

Toen Frans 23 was, reed hij met zijn vader voor het eerst de grens over. Zijn vader zag voor de allereerste keer bergen. Kijk hier naar het fragment:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leven Zonder Letters

Je ziet 'Leven zonder letters' vanaf maandag 30 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.