Het origineel van

Het origineel van 'Eén kopje koffie' van VOF de Kunst

  1. Nieuwschevron right
  2. Het origineel van 'Eén kopje koffie' van VOF de Kunst

De Tilburgse groep VOF de Kunst begon met twaalf leden in 1983. Hun eerste single Suzanne werd direct een nummer 1-hit in de Nationale Hitparade. Het nummer werd vertaald en uitgebracht in enkele andere landen, waar het ook een grote hit werd.

De groep ging zich daarna enige tijd toeleggen op Engelstalig werk. Er verschenen enkele Engelstalige albums en de groep toerde door Europa onder de naam The Art Company.

Het pure spul

In 1987 besloot de groep weer voor Nederlandstalige muziek te gaan. De single Eén kopje koffie, geschreven door Erik van Muiswinkel, werd direct een grote hit. De tekst van het nummer beschrijft op ironische wijze hoe koffie als een soort drug kan worden gezien ("het pure spul, dus zonder de suiker"). Het heeft echter geen grote gevolgen, behalve dan een 'nette verslaving'.

VOF de Kunst - Eén kopje koffie

Braziliaanse vlag

Het origineel, genaamd Verde e Amarelo, komt van de Braziliaanse zanger Roberto Carlos Braga. In de jaren '60 was hij één van de voormannen van de Braziliaanse rock-'n-rollstroming Jovem Guarda ("De Jonge Garde"). Verde e Amarelo heeft toch echt niets met koffie te maken. Het lied is een eerbetoon aan de kleuren geel en groen van de Braziliaanse vlag. Carlos is in eigen land een begrip en één van de bekende gezichten binnen de rock ’n roll-scène.

Roberto Carlos – Verde e Amarelo (1985)

Roberto Carlos

Vanaf de jaren ’70 richt Carlos zich wat meer op religieuze en rustigere muziek. Desondanks blijft hij een begrip in eigen land. Niet te verwarren met de beroemde voetballer met dezelfde naam. Deze voormalige Real Madrid-speler is door zijn moeder in ’73 zelfs vernoemd naar de zanger.