Het origineel van

Het origineel van 'Laat me alleen' van Rita Hovink

  1. Nieuwschevron right
  2. Het origineel van 'Laat me alleen' van Rita Hovink

Laat me alleen, het bekendste nummer van Rita Hovink (Hendriekje Jannie Vink), komt uit 1976. Het liedje stond vier weken in de Top 40 en was een grote hit. Rita Hovink had als zangeres een dramatisch genre en heeft haar bekendheid vooral te danken aan dit nummer. 'Laat me alleen' bracht ze enkele jaren voor haar dood uit.

Die eerste zoen

De zangeres zong vooral in het Nederlands, maar ook in het Engels. In 1964 maakte Hovink deel uit van het Nederlandse team bij het Songfestival van Knokke, dat de eerste prijs won. Dit deed ze samen met vier andere zangeressen, waaronder Willeke Alberti. In datzelfde jaar verscheen haar debuutsingle Yeah Yeah Yeah. Ook bracht ze Die eerste zoen uit die meteen hoog in de hitlijsten belandde. Met Die eerste zoen had ze in 1964 haar eerste hit te pakken.

v.l.n.r. Willeke Alberti, Ilonka Biluska, Rita Hovink, Trea van der Schoot en Shirley Zwerus
Foto: Songfestival Knokke/ANP

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laat me alleen

Vergeleken met Die eerste zoen is Laat me alleen een veel groter nummer van de zangeres. Hovink zingt over het verdriet dat ze voelt en graag alleen wil zijn. In de tekst komt naar voren dat het voornamelijk gaat om liefdesverdriet. In 1971 raakt ze betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Vier jaar later overlijdt ze na een lang ziektebed aan borstkanker.

Patty Pravo

Het nummer is een cover van het Italiaanse nummer Pazza Idea van Patty Pravo en werd in 1973 uitgebracht. Het liedje stond in Italië twee maanden op nummer 1 en was daarmee één van de grootste hits van de Italiaanse zangeres. In Pazza Idea zingt de Italiaanse over een oude geliefde met wie ze graag nog samen zou willen zijn. Hij heeft echter een relatie met iemand anders. Gerrit den Braber maakt uiteindelijk een Nederlandse tekst op het nummer.

In duet met Gerard Joling

Tijdens een Stout en Nieuw-concert in 2007 zong Gerard Joling het nummer Laat me alleen. De dochter van Hovink was ook aanwezig bij de show en vond het prachtig. Na het optreden vroeg ze aan de zanger of hij het als duet met haar overleden moeder zou willen opnemen. En dat deed hij. Het nummer stond dik in de hitlijsten. Dit zorgde ervoor dat het liedje opnieuw leven in werd geblazen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.