Het origineel van

Het origineel van 'Ik leef mijn eigen leven' van André Hazes

  1. Nieuwschevron right
  2. Het origineel van 'Ik leef mijn eigen leven' van André Hazes

Ik leef mijn eigen leven van André Hazes kent iedereen. Het is een echte smartlap en geeft veel Nederlanders hoop en steun.

Het nummer werd in 1993 uitgebracht en is na de dood van Hazes alleen nog maar meer gaan ‘leven’. Vooral toen zijn zoon, André Hazes Jr., het lied in 2014 tijdens De Beste Zangers van Nederland op een prachtige manier vertolkte. Dit was tevens ook de doorbraak van de jonge zanger. Ook zong Samantha Steenwijk het nummer tijdens haar auditie van The Voice of Holland in 2018, waarmee het liedje nogmaals in de schijnwerpers stond.

Video niet beschikbaar

Maar wie denkt dat het nummer een échte Hollandse meezinger is, heeft het mis. Het nummer is officieel een Italiaans nummer van de Italiaans/Franse zanger Riccardo Cocciante. Het liedje komt uit 1991. Het nummer stond, zelfs in Nederland, vijf weken in de Top 40. In Italië behaalde hij veertien weken lang de nummer 1-positie in de hitlijsten.

Video niet beschikbaar

De Italiaan zingt over een liefde die hij mist en met wie hij graag samen zou willen zijn. De titel van het nummer is daarom ook Se Stiamo Insieme: Als we samen zouden zijn. Dit is dus een heel andere boodschap dan in de versie die André Hazes twee jaar later uitbracht. Dat gaat namelijk over dat je je leven moet leiden zoals je zelf wil en geen spijt moet hebben van de dingen die je hebt gedaan. Hazes kijkt terug op zijn leven en accepteert dat zoals het is geweest.

Ze zei niet één keer ik hou van jou

Maar André Hazes was niet de eerste die het nummer in een Nederlands jasje stook. Danny de Munk was namelijk twee jaar eerder (1991). Schrijver Hanny Buenen greep de kans om er een Nederlandse tekst op te maken en Danny kon dit op een prachtige manier vertellen. Helaas werd Ze zei niet een keer ik hou van jou niet opgepikt in de hitlijsten. Hazes waagde zich in 1993 aan het Italiaanse nummer en herschreef de tekst op zijn eigen, autobiografische manier. Deze versie werd wél goed opgepikt in het land.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na de dood van Hazes heeft het nummer een extra grote betekenis gekregen. De hit staat symbool voor de manier waarop de zanger in het leven stond.