Het origineel van

Het origineel van 'Sophietje' van Johnny Lion

  1. Nieuwschevron right
  2. Het origineel van 'Sophietje' van Johnny Lion

In ons nieuwe item 'Het origineel van...' brengen we de herkomst van Nederlandstalige liedjes in beeld.

Wat veel mensen niet weten, is dat een aantal Nederlandstalige hits covers zijn uit het buitenland. In Het origineel van... vergelijken we Nederlandstalige hits met de originele liedjes. Dit keer lichten we het nummer Sophietje van Johnny Lion uit.

John van Leeuwarden, beter bekend als Johnny Lion, was vooral geroemd om zijn hit Sophietje. Heel Nederland zong het in 1965 met de Haagse zanger mee, en nog steeds is het één van de grootste Nederlandstalige nummers ooit. Het liedje stond destijds maar liefst 22 weken in de Top 40.

Ik ben blij met Bolle Bertha

In eerste instantie wilde Johnny helemaal geen Nederlandstalig nummer opnemen, hij was voornamelijk van het Engelse repertoire. Tekstdichter Gerrit den Braber had eigenlijk de tekst ‘Ik ben blij met Bolle Bertha’ voor het nummer bedacht, maar daar voelde Johnny niks voor. Uiteindelijk kwam Gerrit uit bij Sophietje, dat geïnspireerd was op de toenmalige vriendin en fotomodel van Johnny: Sophie van Kleef. Hier stemde de zanger wél mee in.

ANP Foto: Johnny Lion en Sophie van Kleef

Modezaak Johnny en Sophie

Het nummer werd gelijk een enorm succes en bracht Johnny, maar ook Sophie landelijke bekendheid. Het fotomodel noemde haar modezaak in Amsterdam zelfs ‘Johnny en Sophie’.

Fröken Fräken

Maar, het nummer is gebaseerd op een liedje uit Zweden: Fröken Fräken. Het originele nummer werd in 1964 (een jaar eerder dus) uitgebracht door Sven-Ingvars en was vier jaar eerder al geschreven door zanger en tekstschrijver Thore Skogman. Het was de meest succesvolle hit van Thore ooit. Het nummer werd niet alleen in het Nederland gecoverd, ook werd het nummer in het Deens, Fins, Noors, Frans, Engels en IJslands vertaald.

Meisje met sproeten

Sven- Ingvars was in de jaren 60 een Zweedse pop/rockgroep en razendpopulair in eigen land, met Sven-Erik Magnusson als hoofdzanger. Ze waren zelfs zo populair dat tijdens de openingsact van hun concert in 1963 The Beatles optrad. Het nummer Fröken Fräken stond tussen een van hun grootste hits. De letterlijke vertaling van de titel is: Meisje met sproeten. Het gaat over een meisje uit het Zweedse merengebied Fryken (in Värmland). De zanger zingt dat hij Miss Griekenland en Miss China heeft gezien -bijna alle mooie vrouwen van de wereld- maar als hij thuiskomt in Värmland is daar de mooiste Miss; het dorpsmeisje. Ze loopt langs de meren van Värmland en is het leukste meisje dat hij ooit heeft gezien. Deze tekst komt dus redelijk overeen met de tekst van Sophietje, dat ook gaat over het mooiste meisje dat Johnny ooit heeft gezien, maar dan ‘Hollands als het gras’: Sophietje.

Nieuwsgierig naar hoe het nummer Fröken Fräken klinkt? Bekijk dan de video hieronder!