Artiest

Acda en De Munnik - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Acda en De Munnik
Thomas Acda en Paul de Munnik leren elkaar kennen op de Amsterdamse Kleinkunstacademie in 1989. Na een kortstondige samenwerking in diverse projecten op school en daarbuiten gaan ze ieder hun eigen weg. Maar in 1995 staan ze weer samen op de planken in het theaterprogramma 'Zwerf On'. De liedjes van dat programma krijgen onverwacht enthousiaste reacties.

Lowlands

Het titelloze debuutalbum komt in 1997 uit. Deze cd wordt in eerste instantie een succes onder cabaretliefhebbers en studenten. Maar als zij op Lowlands ’98 ook alternatieve muziekliefhebbers meekrijgen is de toon gezet: Acda en De Munnik zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek. 

Naar Huis

Het jaar 1998 is dan ook een druk jaar voor beide heren. Naast soloprojecten doen ze als zingend cabaretduo Acda en De Munnik liedjes en theatershows voor uitpuilende zalen. De cd Naar Huis komt in september van dat jaar uit en inderdaad: wederom een groot succes. 

Zilveren Harp

De single 'Niet Of Nooit Geweest' wordt grijs gedraaid op de Nederlandse radio en staat te boek als dé zomerhit van 1999. Ook andere nummers als 'Laat Me Slapen' en 'Het Regent Zonnestralen' worden hit(je)s. Ze spelen in dit jaar op ieder denkbaar festival en ontvangen een Zilveren Harp. Samen met acteur en drummer van de band Kasper van Kooten schrijven Acda en De Munnik in 1999 de tune van de welbekende tv-serie All Stars, het nummer 'Groen Als Gras'.

In Voorraad

In datzelfde jaar volgt ook het album In Voorraad; een live-album met daarin een bonus cd In De Orangerie. Hierop staan een aantal nummers die niet eerder verschenen, zoals 'OL '55' en 'Wees Niet Bang'.

Theatershows

Hier Zijn komt uit in 2000 en levert wat meer rustige luisterliedjes op en minder meezingers. Het tweetal wordt echter per album tekstueel sterker. In 2002 verschijnt een cd box met daarop alledrie de theatershows van het duo. Tot nu toe zijn alle nummers op de cd's nog afkomstig uit de theatershows.

Groeten Uit Maaiveld

Groeten Uit Maaiveld, die eveneens in 2002 verschijnt, is de eerste popplaat waarvoor ze geen theatertour hoeven te doen. Van deze plaat verschijnen 'Groeten Uit Maaiveld' en 'Ren Lenny Ren' op single.

Poema's

Het nummer 'Zitten Voor De Blues' van het album Naar Huis komt voort uit een samenwerking tussen Van Dik Hout en Acda en De Munnik. Ze doen dit als de Poema's. In deze samenstelling brengen ze later ook de nummers 'Houten Hart' en 'Zij Maakt Het Verschil' uit. Er verschijnt ook een Best Of album en er volgen een aantal concerten in de Heineken Music Hall, waarna de gelegenheidsband in december 2003 weer uit elkaar gaat. 

Ren Lenny Ren

Thomas en Paul spelen na drie theatershows met de gedachte om een rockopera à la Tommy te gaan maken. Ze schrijven de nummers, brengen de cd Liedjes Van Lenny in september 2004 uit en ondertussen zijn de eerste werkvoorstellingen voor de rock-comedy Ren Lenny Ren achter de rug.

Greatest Hits

Een Greatest Hits-cd verschijnt later. Het album is getiteld Adem en naast enkele van de beste nummers van Acda en De Munnik staan er ook vier nieuwe liedjes op het album. Het nummer 'Waar Was je Dan?' van dit album komt begin 2006 uit als single.

Nachtmuziek

Met Nachtmuziek leveren de heren van Acda en De Munnik eind november (2007) een nieuwe plaat af. Het is een hoopvol album, dat gaat over "afsluiten en weer doorgaan", een nieuwe start. 'Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer' is de eerste single van Nachtmuziek.

Vrolijk

Eind 2009 levert het duo met de plaat Jouw Leven Lang Bij Mij weer een vrolijk album af met een oude vertrouwde sound. In januari 2010 gaan de heren op theatertour met het programma 'Ode'.

Platenlabel

In 2011 richt het duo een eigen platenlabel op, en verschijnt de nieuwe single als download: 'Woorden Van Een Ander'.

't Heerst

In maart 2012 komen Acda en De Munnik met hun nieuwe single 'Voetstuk Staan'. Het nummer is opgenomen is de legendarische Sun Studio in Memphis. In de studio maken ze eveneens hun album 't Heerst af, dat eveneens in maart 2012 uit komt.

Mijlpaal

Op 8 september 2013 ontvangen Acda en de Munnik de Radio 2 Mijlpaalprijs in de ZiggoDome Amsterdam waar ze ook een optreden geven. Het duo speelt tijdens dit unieke concert de grootste hits van de afgelopen 20 jaar, geselecteerd door de luisteraars van Radio 2.

Afscheid

Op 4 maart 2014 maakt het duo bekend dat ze er een eind aan gaan breien. De reden volgens Thomas en Paul is dat ze met het vorige programma ('t Heerst) iets hebben neergezet waar ze niet overheen zullen komen. Het theaterseizoen van 2014-2015 gaat voor de heren dan ook in het teken staan van een afscheidstournee. Deze tour eindigt op 30 maart 2015 in het Koninklijk Theater Carré.