Artiest

Jan Smit - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Jan Smit
Jan Smit is een Nederlandstalige zanger, presentator, componist en tekstschrijver. Hij zit van jongs af aan in het vak en zijn carrière kent vele hoogtepunten. Inmiddels is Jan ook onderdeel van de formatie ‘De Toppers’ die ieder jaar een concertreeks geeft in de Johan Cruijff ArenA.

Naam: Jan Smit
Geboortedatum: 31 december 1985
Genre: Volks/Pop/Palingsound
Grootste hits: Als de morgen is gekomen, Ik wil slapen, Leef nu het kan & Als de nacht verdwijnt


Wie is Jan Smit?

Jan Smit wordt geboren op 31 december 1985 in Volendam. Sinds 1996 is hij actief als Nederlandstalige zanger, presentator, componist en tekstschrijver. Hij heeft twee zussen waarvan zus Monique ook zingt en presenteert. Op 11 november 2011 trouwt Jan met zijn grote liefde Liza op het eiland Sint Maarten. Samen krijgen ze een dochter en een zoon. Zijn vrouw heeft ook een dochter uit haar vorige huwelijk.

Op 10-jarige leeftijd wordt (toen nog) Jantje Smit ontdekt als hij een duet mag zingen met mede-Volendammers BZN. Het liedje dat hieruit komt, ‘Mama’ wordt een groot succes. De volgende single ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ wordt de eerste nummer 1-hit voor hem. Hij is binnen de kortste keren beroemd in Nederland en Duitsland.

Gewoon Jan Smit
Kleine jongens worden groot en dat wordt duidelijk vanaf 2005, wanneer de realitysoap ‘Gewoon Jan Smit’ op televisie verschijnt. Het programma is enorm succesvol en wint de Gouden Televizier-Ring. Een tweede seizoen volgt. Jan Smit begint meer te presenteren en ontwikkelt zelfs een kledinglijn voor een bekende winkelketen. Voor zijn album Jansmit.com ontvangt de zanger in 2006 een Edison.

Knobbel
Na een rij hitsingles als ‘Cupido’, ‘Als de morgen is gekomen’ en ‘Dan volg je haar benen’ en een postuum duet met idool John Denver, slaat in 2007 het noodlot toe. Jan Smit mag een aantal maanden zijn stem niet gebruiken, nadat er een knobbeltje op zijn stembanden wordt gevonden. In 2008 is hij terug, met een spetterend optreden tijdens Koninginnedag.

Damaru
Het jaar erop brengt hij de nummer 1-hit ‘Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)’ uit, een samenwerking met de Surinaamse Damaru die via 3FM tot stand is gekomen.

Vrienden
Vijftien jaar nadat Jan Smit als kindster doorbreekt, brengt hij in augustus 2012 zijn album Vrienden uit. Voordat het album uit is, behaalt Vrienden al de gouden status. Dat komt mede door het grote succes van de eerste single 'Echte Vrienden'. Het duet met Gerard Joling behaalt de hoogste notering in de hitlijst en wordt 20.000 keer aangeschaft en wordt daarmee platina. De tweede single 'Altijd daar' brengt Smit in september uit.

Comeback in Duitsland in 2013
Na een radiostilte van zeven jaar, voor de oosterburen dan, maakt Jan Smit een comeback in het Duits in 2013. Tijdens het Frühlingsfest zingt hij zijn nieuwe single 'Bleiben wie du bist'. Hij speelt de single live op de Duitse tv, 24 uur later is de gratis single al 1 miljoen keer gedownload. Hij brengt in juni 2013 het album Ich Bin Da uit.

Turkije
In augustus 2014 verschijnt er een nieuw album van de Volendammer. De albumpresentatie op 22 augustus doet hij niet in ons koude kikkerlandje, maar met een handjevol fans reist hij naar het zonnige Turkije om Jij en ik te presenteren. Een jaar later verzamelt Smit zijn mooiste ballades en brengt deze samen op één CD, inclusief het nummer 'Recht uit m'n hart' .

KLUBBB3
In 2015 vormt Jan samen met de Vlaming Christoff de Bolle en Duitser Florian Silbereisen het schlagertrio KLUBBB3. Zowel in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland scoren ze vele hits. In Nederland bereiken ze de hitlijsten met het nummer 'Het leven danst Sirtaki'.

Presentator
Naast zijn muzikale carrière is Jan ook presentator bij de TROS/AVROTROS. Zo presenteert hij al jaren onze eigen Muziekfeesten, Beste Zangers en andere muzikale shows.

Songfestival
Jan is ook nauw betrokken bij het Songfestival. Zo geeft hij al sinds 2011 het commentaar tijdens de uitzendingen met Cornald Maas, zit hij in de selectiecommissie en presenteert hij in 2020 en 2021 het Eurovisie Songfestival, samen met Chantal Janzen en Edsilia Rombley.

De Toppers
Sinds 2017 maakt Jan ook deel uit van de Toppers. Samen met René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom zingen ze de Arena meerdere keren vol met allerlei medleys en grote hits.

Met andere woorden
Jan brengt in 2018 het album ‘Met andere woorden’ uit met daarop 13 nummers. Op dit album staat het nummer ‘Ik wil slapen’. Dit is een samenwerking met Glen Faria en Alain Clark en het nummer is ontstaan tijdens de opnames van Beste Zangers.

Stapje terug
In 2019 maakt Jan bekend dat hij het rustiger aan gaat doen. Zoals hij zelf aangeeft op zijn social media kanalen is hij - fysiek en mentaal - niet meer optimaal in staat om op te kunnen treden of programma's te kunnen presenteren. Hij neemt een verplichte rustpauze.

The Voice of Holland
Jan is in 2020 coach in het RTL-programma ‘The Voice of Holland’. Hij neemt het op tegen Ali B, Anouk en Waylon.

Muziekfeesten
Jan, ook wel Mister Muziekfeest genoemd, presenteert al jarenlang de Muziekfeesten bij AVROTROS. 

Sterren NL Radio
In 2024 is Jan begonnen als radio-dj bij Sterren NL Radio. Iedere zaterdag presenteert hij tussen 15.00 - 17.00 uur het Muziekfeest op de Radio op Sterren NL!